Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal och kommun tvistar om feriearbetare

SANDVIKEN
Fackförbundet Kommunal och Sandvikens kommun tvistar om ett 30-tal feriearbetare som kommunen anställde i samband med strejken i våras.

Annons
Ärendet kommer att avgöras i en central tvisteförhandling.
I samband med vårens konflikt passade Sandvikens kommun på att anställa feriearbetare till sommaren innan konflikten började. Helt i sin ordning, anser kommunen men Kommunal är av en annan åsikt.
- Vi anser att det var en felaktig anställningsform, säger Leif Johansson.
Sandvikens kommun anställde ett 30-tal ungdomar och studerande för arbete i bland annat äldreomsorgen och kallade anställningarna för feriearbete.
- Vi gjorde det för att säkerställa sommarens arbete utifall konflikten skulle dra ut på tiden, säger Mats Åkerblom, kommunens förhandlingschef.
Han menar att anställningarna skulle ha gjorts i alla fall.
Men Kommunal hävdade att kommunen på det sättet försökte kringgå blockaden för nyanställningar. Enligt Kommunal ska kommunen ange för vem vikariatet gäller.
Det anser dock Mats Åkerblom vara orimligt.
- En dom i Arbetsdomstolen från 1986 slår fast att man inte behöver ange för vem vikariatet gäller när man ska anställa så stora grupper som i till exempel inom äldreomsorgen.

Skadestånd
Mats Åkerblom är övertygad om att kommunen inte kommer att förlora tvisten men om så skulle bli fallet kan det bli fråga om skadestånd för Sandvikens kommun.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se