Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala bolaget kan ha begått lagbrott

Om uppgifterna i Skatteverkets utredning stämmer så kan det kommunala bolaget ha brutit mot lagen om offentlig upphandling.
Men enligt bolagets vd fanns ett giltigt ramavtal som gjorde att bolaget inte behövde genomföra en upphandling.

Enligt Skatteverkets utredning skedde ingen som helst dokumentation när byggföretagaren fick uppdraget att genomföra det kommunala byggprojektet 2003.

Det kommunala bolaget har till Skatteverket uppgett att upphandlingen skedde ”muntligt” utan att vare sig pris eller tidsram diskuterades. Frågan är om det då i lagens mening överhuvudtaget kan handla om en upphandling.

Alla kommunala bolag är skyldiga att följa lagen om offentlig upphandling.

– Om upphandlingen handlar om mer än sex prisbasbelopp så säger lagen att man ska göra en offentlig upphandling och begära in skriftliga anbud, berättar Helén Åleskog, chefsjurist på Gävle kommun.

När det kommunala byggprojektet tilldelades byggföretagaren 2003 så var ett prisbasbelopp 38 600 kronor. Det innebär att alla projekt som beräknades kosta mer än 231 600 kronor skulle upphandlas enligt lagens regler. Byggföretagaren har till Skatteverket uppgett att han fått inkomster på 263 000 kronor från det kommunala byggprojektet.

Det kommunala bolagets vd hävdar dock att det fanns ett ramavtal med det aktuella byggföretaget som innebar att det kommunala bolaget inte var tvungna att genomföra en offentlig upphandling varje gång man anlitade byggföretaget.

Enligt bolagets vd innebar ramavtalet att man redan hade kommit överens om vilka priser som skulle gälla vid den typ av arbete som det aktuella byggprojektet handlade om.

Att det inte finns något skriftligt avtal om arbetets omfattning eller hur lång tid det skulle ta är ingenting konstigt enligt det kommunala bolagets vd.

– Det kan man ha haft full koll på muntligt, säger han.