Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalare ryter till

SANDVIKEN
Helena Rehn jobbar heltid som habiliterare i Sandviken. Hon tjänar 15 900 kronor i månaden. Hon har arbetskamrater som tjänar 14 000 kronor, för heltid.

Annons
I går fanns hon och ett 20-tal andra medlemmar från Kommunal utanför stadshuset i Sandviken för att demonstrera.
- Vi vill tala om att det är dags för oss också att få lite mer pengar, säger hon.
I oktober förra året sa Kommunals förbundsstyrelse upp avtalet för kommun- och landstingsanställda från och med den sista mars i år.

Arbetar med nytt avtal
Ett nytt avtalskrav skickades till arbetsgivarna i december men det bud de kom med förkastades av Kommunal. Just nu arbetar medlare med att få till stånd ett nytt avtal. För att stödja dessa genomför Kommunal en mängd manifestationer runt om i landet.
Ett löneutrymme på lägst 5,5 procent och ingångslöner för heltid på minst 14 000 kronor är ett par av de krav som fackförbundet har.
Ungefär 31 000 av Kommunals medlemmar tjänar under 14 000 kronor på heltidstjänst idag. Lägsta lön för 18-åringar är 10 600 kronor i månaden.
I Gävleborg ligger snittlönen inom Kommunal på cirka 12 900 kronor, då är dock deltidsarbetande inräknade.
- Våra högavlönade medlemmar har mellan 17 000 och 18 000 kronor i månaden. Och det är oftast män, säger Hans Forsberg, ombudsman för Kommunal Gävleborg.
Av länets 22 500 medlemmar i Kommunal är 80 procent kvinnor.
Kommunal i Sandviken är på krigsstigen. Medlemmarna tänker demonstrera utanför stadshuset varje vardag fram till nästa kommunfullmäktige i början av april.

Hoppas politiker lyssnar
Förhoppningsvis ska man få politikerna att lyssna.
- Ingenting annat har ju fungerat hittills så vi måste prova på det här sättet, säger Mona Nilsson som även hon arbetar som habiliterare på ett hem för gravt förståndshandikappade.
Hon och de andra kommunalarna tänker vara med och demonstrera så ofta de kan, varje lunch om det går.
Hasse Lundgren sitter med i styrelsen för Kommunal i Sandviken. Han är glatt överraskad över kampviljan hos medlemmarna.
Målet är att minst ett par personer ska finnas utanför stadshuset varje morgon, men det var betydligt fler vid tisdagens lunchdemonstration.

Thörn till Gävle

I morgon kommer Kommunals ordförande Ylva Thörn till Gävle för att delta i en debatt och demonstration vid Folkets Hus i Gävle.

KARIN BERGKVIST