Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalarna vill ha 320 - Ågren fick 3 900

GÄVLE
Kommunalarbetarna strejkar för att de vill ha 5,5 procent högre lön.
Arbetsgivarna, det vill säga s-politikerna i kommunstyrelserna säger nej.

Annons
Men många av politikernas löner höjdes avsevärt mer än så vid årsskiftet. Här är listan på chef(s)-lönerna i de kommuner som har drabbats eller kommer att drabbas hårt av kommunals strejk.

Gävle:
Här har samtliga granskade politiker fått 9,9 procent högre lön.
Mats Ågren, s, finanskommunalråd höjde sin lön från 39300 till 43200 kronor vid årsskiftet.
Carina Blank, s, är ny som kommunalråd, men jämfört med hennes företrädare Lena Andreasson har lönen ökat från 35370 till 38880 kronor.
Omvårdnadsnämnden och barn- och ungdomsnämnden är de nämnder som bestämmer över flest kommunalare.
Deras ordföranden, Vivi- Anne Sundqvist och Jens Leidermark, tjänar båda 21 600 kronor.
Samtliga oppositionsråd har en grundlön på 34 560 kronor räknat på en heltidstjänst. Dock arbetar de flesta endast halvtid. Före höjningen tjänade oppositionsråden 31 440 kronor.

Sandviken:
I Sandviken har lönerna inte höjts så mycket. Vissa oppositionsråd har till och med fått kraftigt sänkta arvoden.
Kommunalrådet Stefan Hedin, s, höjde sin lön från 41 500 till 43 200 kronor vid årsskiftet. En ökning med 4,1 procent.
Hans kollega Anette Wiktorsson ökade sin lön lika mycket, från 39 425 till 41 040 kronor per månad.
Laila Nydahl, ordförande för Äldreomsorgsnämnden och Elisabet Lindelöf, ordförande för Handikappnämnden, tjänar båda 17 280 kronor per månad. Klas Palmér och AnnCatrin Brockman delar på tjänsten som ordförande för kunskapsnämnden, och tjänar 14 040 kronor var.
Eftersom Sandviken gjort om sin nämndorganisation sedan förra mandatperioden går det inte att jämföra löneökningen. Mycket av ansvaret i de här tre nämnderna låg nämligen tidigare på kommundelsnämnderna.
Oppositionsråden i Sandviken får arvode efter hur stort partiet är. Det gör att Riita-Liisa Björk, m, tjänar 30 procent mindre än före valet, liksom Karin Nilsson, v, som fått sitt arvode sänkt med 10 procent.
Carl-Evert Ohlsson, c, har fått 4,1 procent högre arvode, medan Aino Blom, kd, har ett oförändrat arvode på 12 960 kronor per månad.
Nils-Gunnar Kempe, fp, får 15 120 kronor, men kommunen har ingen uppgift på vad hans företrädare Lars Åresund fick.

Älvkarleby
Kommunalrådet Lars Skytt har knutit sin löneutveckling till kommunals avtal. Därmed har han inte fått någon löneökning sedan förhandlingarna strandade. Han tjänar 40 325 kronor per månad.
Karl-Åke Forsberg och Leif Strömberg, ordförande för respektive socialnämnden och barn- och ungdomsnämnden, har fått en större ökning. 163 procent högre arvode sedan förra året. En ökning från ganska blygsamma 1 900 kronor till 5 000 kronor per månad.
Tekniska nämndens ordförande Kurt L. Andersson har gått från 1 426 kronor per månad till 1 667 kronor. En ökning på 16,9 procent.
Opposionspolitikerna i Älvkarleby får endast ersättning för att delta på möten och för förlorad arbetsinkomst.

MAGNUS LUNDQVIST