Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd redo att hoppa av

SANDVIKENEtt kommunalråd räcker, tycker arbetarkommunens styrelse.

Annons
Om medlemmarna säger ja till styrelsens förslag på torsdag är Anette Wiktorsson beredd att avgå och lämna Stefan Hedin som ensamt kommunalråd efter valet.
- Jag tycker det är ett vettigt alternativ och har förespråkat det i olika sammanhang under våren, säger Anette Wiktorsson.
Orsaken är att kommunen organiseras om i höst och får sju ordföranden med ansvar för till exempel kunskaps- och socialnämnd.
- Om vi menar allvar med att ordförandena i den nya organisationen ska ha en mer framträdande roll så finns det en logik i att ge dem rimliga resurser och i stället skära ned på kommunalråden, säger Anette Wiktorsson.
I den klassiska Sandviken-modellen med olika kommundelar som ansvarat för bland annat äldreomsorg och grundskola har det inte varit självklart vem som ska debattera de ämnena i till exempel kommunfullmäktige.
- Då behövdes det två kommunalråd för att hålla ihop allting. Nu hoppas jag att det i stället blir ordförandena som tar debatten inom sina områden och är ansiktet utåt, medan kommunalrådet bara ägnar sig åt det övergripande, säger Anette Wiktorsson.
Hur framtiden ser ut för egen del vet hon inte.
Hon har tidigare arbetat som sjuksköterska och har sin tjänst inom landstinget kvar.
- Det kan finnas olika möjligheter där, men det vill jag inte spekulera i. Vi tar torsdagen först, säger hon.
Det gör även Stefan Hedin, som inte vill ge några kommentarer innan dess.
Men spekulerar, det gör andra, till exempel om att Anette Wiktorsson skulle kunna gå tillbaka till kultur- och fritidsnämnden där hon varit ordförande tidigare. Det skulle innebära att hon håller sig kvar i kommunens högsta ledning, men utan att ägna sig åt politik på heltid.
Det är inte heller klart om Anette Wiktorsson kommer att sitta kvar som vice ordförande i kommunstyrelsen.
Hur som helst kommer hon inte att lägga av som politiker.
- Jag är ju fortfarande lika politiskt intresserad. Det fina är att man kan välja hur mycket eller lite man vill engagera sig, beroende på till exempel andra aktiviteter, jobb och familj, säger hon.
Men för Anette Wiktorssons egen del är det inte privatlivet som styr den här gången, utan organisationsförändringar som hon tycker är nödvändiga.
- Jag är tacksam för de här åren som varit otroligt intressanta. Jag har fått en bredd som jag har nytta av oavsett vad jag kommer att göra framöver, säger hon.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson_gd.se