Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd vill ha skyddsjakt på paret

Ockelbo kommun har ansökt om skyddsjakt på vargarna som rör sig i centrala Ockelbo.

– Vi måste agera på något sätt när kommuninvånarna är så oroliga, säger kommunalrådet Magnus Jonsson, S.

GD skrev i förra veckan om ett vargpar som sprang in på gårdar, rörde sig vid en hundklubb och markerade revir i skidspåren. Bland annat fann länsstyrelsen löpblod i elljusspåren i Rönnåsen.

Nu har kommunen skickat in en ansökan om skyddsjakt på vargarna. Kommunalrådet Magnus Jonsson och kommunchefen Lars Sjödin, har skrivit under ansökan.

I den skriver de att vargarna under flera veckor observerats i Ockelbos centrala jordbruksbygd, runt Åbyggeby skola och i friluftsområdet Ulvsta-Rönnåsen.

– Uppenbart är det ett alfapar som bildar revir i centrala Ockelbo. Jag tycker att vi kan ha varg i landet, men vi kan inte ha varg i centrala Ockelbo, vid en skola och vid Hälsans stig där folk motionerar, säger Magnus Jonsson.

De skriver att de oskygga vargarna skapar stor oro bland kommuninvånarna och att allt fler måste ställa in fritidsaktiviteter som berör hund, häst och motion.

"Även lärare och föräldrar har fått börja ta hänsyn till vargarna när elever tar sig till och från skolan och vid aktiviteter utomhus", står i ansökan.

Magnus Jonsson och Lars Sjödin skriver att vargarna kan förväntas bli kvar i området och med största sannolikhet få valpar.

De beskriver situationen som ohållbar och att kommunen därför ansöker om att de två vargarna ska få fällas.

De anser att villkoren för skyddsjakt enligt Jaktförordningen § 21a punkt 1 är uppfyllda.

Men är du säker på att en kommun har rätt att ansöka om skyddsjakt?

– Nej, om vi inte har rätt till det får de riva bort ansökan. Men vi måste agera på något sätt när kommuninvånarna är så oroliga.

Den senaste tiden har rekordmånga vargobservationer gjorts i kommunen.

– Licensjakten har inte skötts på många många år och det har fått effekter på vår kommun, den har blivit vargtät, säger Magnus Jonsson.