Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunanställda mobbas i Hofors

Det krävs krafttag för att få en bättre arbetsmiljö inom den administrativa ledningen i Hofors kommun.

Mobbing och kränkande särbehandling förekommer, hävdar medarbetare i en djupintervju.

Annons

Som GD berättat pågår en långdragen konflikt mellan Pär Åslund och arbetsledningen.

Men det är en konflikt som spridit sig och skapat en otrevlig stämning speciellt på plan tre i kommunhuset där kommunledningen och de administrativa cheferna håller till.

På uppdrag av kommunledningen har Previa djupintervjuat 17 personer om den psykosociala arbetsmiljön och den visar på uppenbara brister.

Samarbetet och gemenskapen på plan tre beskrivs av flera som direkt dålig och att den försämrats på grund av konflikten. Vid intervjuerna talas om tryckt och infekterad stämning i personalrummet och vid möten i korridoren. Stämningen upplevs till och med som hotfull av vissa.

Flera av de intervjuade har berättat om mobbing och kränkande särbehandling, både för egen del och andras. Det uppges ha gått så långt som till verbala hot.

Men även om det finns uppenbara problem i arbetsgruppen finns också positiva omdömen från medarbetarna. Trivseln är hög även om några upplever en stark stress i arbetet. Flertalet känner också starkt förtroende för sina chefer.

Personalchefen Ulf Back tycker att utredningen bekräftar vad man redan känt till. Nu ska utredningen diskuteras i ledningsgruppen, och han ser behov av utbildningsinsatser.

Han är samtidigt rädd att det låsta läget inte går att lösa i den grundkonflikt som finns. Kommunen har redan försökt med externa medlare, utan resultat. Nu ser han behov av en mer radikal förändring.

– Jag tror att vi kommer med någon form av åtgärder rätt snart. Troligen inom någon månad, säger han.