Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen anklagas för bjudresor

Furuviksparken betalade kommunledningens resor till USA och Disney World 2009 och 2010.

Revisorerna utesluter inte mutbrott. Först i går skickade parkchefen Tom Widorsson en faktura för resorna och nära 125 000 kronor betalades in.

GD har tidigare berättat om kommunledningens två resor till USA. Den första gjordes 2009 med Disney World i Florida som första anhalt.

Med på resan var kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, kommunledningskontorets förvaltningschef Helén Åleskog, Tom Widorsson och Ingemar Westin. De sitter alla i styrelsen för Furuvik Fastigheter AB som ägs till häften av kommunen och av det privata bolaget Furuviksparken. Anhalt två på resan blev en konferens i Las Vegas med representanter för nöjesparker i hela världen.

Syftet med resan uppgavs vara att samla in kunskap och få inspiration, bland annat eftersom en ny konferensanläggning skulle byggas i Furuviksparken.

Nästa år var det dags igen. Då gjordes en liknande resa där även kommunens turistchef Tove Elvelid var med.

Enligt kommunen betalades resorna av Furuvik Fastigheter AB, men det har nu visat sig att det var 100-procentigt privatägda Furuviksparken som stod för alla kostnader.

Resorna har under en längre tid varit föremål för granskning av kommunens revisorer som ännu inte har kommit med en slutrapport. Först i går, när revisorerna vände sig till kommunstyrelsen för att få svar på en rad frågor, skickade Furuviksparken två reseräkningar till fastighetsbolaget som betalade in totalt 124 553 kronor.

Revisorerna ifrågasätter att resekostnaderna tagits av ett privat aktiebolag som har ett starkt intresse av att ha en god relation med Gävle kommun. De vill ha svar på om det är förenligt med kommunens riktlinjer mot mutor och bestickning.

Men Carina Blank anser inte att hon har gjort något fel.

– Min uppfattning har hela tiden varit att vi har åkt på Furuvik Fastigheters bekostnad. Man kan ju inte bli mutad av sitt eget bolag. Jag hade inte fått några andra uppgifter än att betalningarna var klara. Jag är bara styrelseledamot i bolaget. Jag hanterar inte fakturor, säger hon.

Med tanke på eventuella mutanklagelser – varför försäkrade du dig inte om att resorna hade betalats?

– Man kan möjligen säga att jag har varit naiv och litat på mina medarbetare, säger Carina Blank.

Vad fick du ut av resorna?

– Vi fick lära oss mer om hur man kan utveckla en anläggning som Furuvik. Fastighetsbolaget har ju haft ansvar för själva anläggningen. Vi fick även lära oss mer om besöks- och turistnäring eftersom kommunens ambition är att bli riktigt bra på det, säger Carina Blank.

Tove Elvelid sitter inte med i styrelsen för Furuvik Fastigheter utan representerar enbart Gävle kommun. Även hon fick sin resa betald av Furuviksparken. Först i våras, efter påtalanden från revisionen, fakturerades kommunen för kostnaden.