Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen är efterklok

SANDVIKEN- Det var en akut situation på skolan.

Annons
Det säger kommundelschefen med ansvar för den skola som får kritik av Skolverket för det sätt som den har behandlat en elev.
När pojken, som har damp och adhd, skulle börja i högstadiet fungerade inte skolgången i den lilla grupp där han gick på grund av personalsituationen. Han fick efter ett par veckor anpassad studiegång på en lantgård med vad mamman tror var en vaktmästare och enligt skolan en personlig assistent. Det fungerade dock inte heller och pojken fick återgå till skolan. Därefter stängdes han av och fick under två veckor ingen undervisning alls. Enligt skolan hann man inte rekrytera personal fortare. Sedan fick han återigen börja i en liten grupp.

Anpassad studiegång
Skolverket kritiserar kommunen för att ha brutit mot bestämmelser om rätt till utbildning och disciplinära åtgärder samt hanteringen av pojkens anpassade studiegång.
Anpassad studiegång ska så långt det går vara lik den ordinarie utbildningen inom skolan och vara noggrant planerad.
- Vi borde ha ordnat undervisning tidigare. Det var en mycket, mycket knepig situation och jag vet att rektorn jobbade så fort han kunde. Lagar och bestämmelser säger en sak och verkligheten en annan, säger kommundelschefen som ger Skolverket rätt i kritiken.
Att låta elever vara på en lantgård i stället för i skolan hör inte till vanligheterna säger kommundelschefen, men att det inte skulle fungera i det här fallet kunde de inte veta förrän de provat.

"En rad incidenter"
Skolan skriver till Skolverket att orsaken till avstängningen var "en rad incidenter innehållande våld mot såväl vuxna som elever." Kommundelschefen säger att rektorn var tvungen att ta hänsyn till elever och personal.
Innan pojken började på högstadiet hade han en personlig assistent och då fungerade skolgången. Kommundelschefen säger att de alltid prioriterar hjälp till barn med diagnoser som adhd och damp, men att det händer att personal slutar under åren.
Pojken har fått fortsatt anpassad studiegång med praktik och undervisning i en liten grupp. Gefle Dagblad har sökt skolans rektor.
Skolverket kommer att ta kontakt med kommunen om fyra månader för att ta reda på vilka åtgärder som man vidtagit efter kritiken.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se