Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen backade - ny plan för Eskön

Småbåtshamnen har strukits. Antalet nya bostäder har bantats.
– Vi har backat, säger kommunalrådet Per Johansson, S.

Det är ett förändrat förslag till ny fördjupad översiktsplan för Eskön som nu är klar för utställning.

Förslaget har tidigare fått Esköborna att gå man ur huse och antalet yttranden när en tidigare version var ut på samråd var rekordstort. Fast befolkningen bara består av 157 fastboende fick kommunen in yttranden från 135 personer.

Kanske blir det mindre protester mot det förändrade förslag som ska ställas ut nu, tror Per Johansson.

– Det som det varit mest diskussion om har varit det verksamhetsområde som man föreslog vid Verkviken. Men nu har vi tagit bort småbåtshamnen. Det vi föreslår nu är bryggor vid den gamla ångbåtsbryggan och på några andra ställen. Det är viktigt att folk som kommer med båt kan lägga till någonstans, säger Per Johansson.

– Rekreationsområdet på Verkviksrevet har också tagits bort, av hänsyn till fågellivet, säger han.

Det nya förslaget till översiktsplan innebär att man kan bygga 60-80 nya hus på Eskön, jämfört med 96 hus som föreslogs i tidigare planförslag. Ett område vid Verkviken har strukits helt, andra har blivit mindre och fått tydligare gränser.

Två av de föreslagna bostadsområdena pekas ut som lämpliga för seniorbostäder.

Men alla som protesterat mot nya bostäder i närheten av sina egna fastigheter har inte fått sin vilja igenom.

– Det finns motstående intressen, det gör det alltid när man gör en plan. Många vill att den lugna och lantliga atmosfären på Eskön ska vara kvar, men vi måste också tillmötesgå de som vill bo där och göra det möjligt att flytta dit, säger Per Johansson.