Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen betalar - anhörigstöd får fortsätta

SANDVIKENProjektet anhörigstöd i Sandviken ska bli en permanent verksamhet och tas med i höstens budgetarbete.

Annons
- Alla i kommunstyrelsen är överens om att det är viktigt och ingen tycker att det ska upphöra när projektpengarna tar slut, säger kommunalrådet Anette Wiktorsson.
Anhörigstöd var från början ett treårigt projekt, 1999-2001. Pengarna har räckt även i år, men från och med nästa år är det alltså kommunen som får stå för kostnaden.

150 deltagare
I dag har projektet ett anhörigcentrum på Plangården i Sandviken. Man ordnar gruppsamtal, tematräffar och annat för personer som vårdar någon anhörig. Ungefär 150 personer har regelbundet tagit del av aktiviteterna och många andra har dykt upp på Plangården någon gång bara för att prata.
Projektledaren Urban Söderberg blir glad när han får nyheten om att kommunen vill bevara verksamheten.

Enormt behov
- Ja då har de gått på det förslag jag lämnat, det låter riktigt bra. Enligt socialstyrelsen sker två tredjedelar av all vård och omsorg av anhöriga, så det finns ett enormt behov av stöd och det är bra att politikerna förstår det, säger han.
Anette Wiktorsson kan dock inte garantera att verksamheten kommer att drivas vidare precis som i dag.
- Det är sådant vi får diskutera när vi arbetar fram nästa års budget, säger hon.

HANNA JANSSON
026-277593
hanna.jansson@gd.se