Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen förbereder för mindre kullar

Läsåret 2013-2014 räknar Gävle kommun med att det finns drygt 3300 gymnasieelever i Gävle. Det är drygt 700 elever färre än i dag och redan nu planeras för neddragningar på lokaler och personal.

Annons

När terminen drar igång om ett par veckor kommer det att finnas drygt 4000 gymnasie- elever i Gävle. Det är en marginell minskning jämfört med förra året. Men de kommande åren blir tuffare. Då blir de årskullar som når gymnasieåldern allt mindre och på bara fyra år beräknas antalet gymnasie- elever i Gävle minska med över 700 elever. Det innebär att kommunbidragen som baseras på antalet elever kommer att vara 32 miljoner kronor mindre år 2013 jämfört med i år.

Förberedelserna för att möta elevminskningen har redan pågått i över ett års tid på kommunens utbildnings och arbetsmarknadsförvaltning.

– Vi har ganska god koll på läget och har en särskild grupp som arbetar med både lokalfrågan och personalfrågan, berättar förvaltningschefen Jan-Erik Liljergren.

Det första steget blir att flytta ur delar av de lokaler som man hyr på Nedre Åkargatan. Hyreskontraktet ska omförhandlas nästa år och kommunen ska då säga upp en del av de lokaler som nu används av Polhemsskolan till omvårdnadsprogrammet, barn och fritidsprogrammet och frisörprogrammet. Vart dessa elever får flytta är ännu oklart. Men det är möjligt att vissa program kommer att få byta skola.

– I och med att vi får färre elever och mindre pengar så kan vi inte ha kvar samma organisation, konstaterar Hans Brandén, administrativ chef på förvaltningen.

Men vare sig Hans Brandén eller Jan-Erik Liljergren tror att det blir aktuellt att lägga ner någon av de tre kommunala gymnasieskolorna i Gävle under de närmsta åren.

– Det blir svårt att lämna en skola. Vi fick extra pengar för några år sedan för att öka lärartätheten. Vi har en låg lärartäthet i Gävle och jag har svårt att tro att kommunstyrelsen skulle acceptera att vi tränger ihop ännu fler elever i klassrummen, säger Hans Brandén.

De minskande elevkullarna i grundskolan har lett till att kommunen sagt upp många lärare. Men när de minskande elevkullarna når gymnasieskolan behöver det inte innebära att gymnasielärarna går samma öde till mötes som grundskolelärarna.

– Det kommer att bli många pensioneringar de närmsta åren eftersom vi har en hög medelålder bland gymnasielärarna, berättar Margareta Brolin, personalchef på förvaltningen.

Så många som 60-65 av de 330 gymnasielärarna i de kommunala skolorna i Gävle kommer att gå i pension fram till 2013.

Om några lärare kommer att behöva sägas upp beror på vilken kompetens de lärare som går i pension har och vilka gymnasieprogram som blir populära de kommande åren.

I dag är det är svårt att få tag på behöriga lärare till yrkesämnena. Så mycket tyder på att det är gymnasielärare i de teoretiska kärnämnena som riskerar att bli uppsagda när antalet elever minskar.

Om det sedan blir de kommunala skolorna eller friskolorna som måste skära ner mest återstår att se. Det avgörs av vilka skolor de kommande årens niondeklassare väljer att söka till.