Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen försäkrar sig om att bocken överlever 50-årsjubileet: inför bockgaranti

Kommunen avsätter 850 000 kronor extra till julfirandet i samband med att Gävlebocken fyller 50 år. Bland annat utlovas extra bevakning.
– Vi ska försöka ha en bockgaranti, säger kommunalrådet Helene Åkerlind, L.

Annons

Som Gefle Dagblad berättat satsar kommunen och näringslivet i år på ett nytt koncept: "Julen börjar i Gävle". Tanken är att marknadsföra Gävle som en av Sveriges "juligaste städer".

Läs mer: Bocken ska dra in ännu fler turistmiljoner till Gävle: "Få städer har en sådan världskändis"

Bland annat satsas det extra på uppträdanden i samband med invigningen av Gävlebocken som i år fyller 50 år.

– Det blir fler vakter också. Vi har sagt att vi ska försöka ha en bockgaranti första helgen, säger Helene Åkerlind, L.

Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att skjuta till 850 000 kronor extra till den befintliga "julbudgeten" som därmed totalt uppgår till 2,3 miljoner kronor. Målet är att uppnå minst åtta miljoner i turistekonomisk omsättning i år.

– Jag tycker att det här med invigningen av Gävlebocken och "Julen börjar i Gävle" är så otroligt viktigt för kommuninvånarna, hotell och restauranger. Det är en dag som alla ser fram emot. Folk vallfärdar till Gävle. I år tror jag att det kommer ännu fler eftersom det är 50-årsjubileum, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela, M.

Bockkommiténs ordförande Annelie Hydén påpekar dock att budgeten för att bevaka Gävlebocken ligger på samma nivå i år som tidigare.

– Precis som förra året kommer vi att ha bevakning, men exakt hur det läggs upp är inte bestämt än och inte heller något som vi kommenterar närmare, säger hon.

Annelie Hydén påpekar också att det inte handlar om någon formell bockgaranti där besökarna kan vänta sig att få en ny bock om den skulle brinna före invigningen.