Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kringgår reglerna?

Handelsanställdas förbund anser att kommunen inte har rätt att säga upp personalen på fritidsgården i Folkets hus i Hofors.

– Reglerna kringgås, säger Poul-Erik Jensen på Handels.

När fritidsgårdsverksamheten vid årsskiftet övergår i kommunal regi och införlivas i satsningen Entré ungdom anses högre formell kompetens krävas av personalen. Därför har tre fritidsledare sagts upp och nya rekryterats.

Men uppsägningarna är ogiltiga, enligt Handels, eftersom verksamheten inte ändrar karaktär så mycket som det var tänkt från början. De tre uppsagda personerna har därför rätt att följa med in i den nya organisationen, menar facket.

– Från början kunde vi inte tolka det som övergång av verksamhet men nu har man inte följt den ursprungliga planen och då har vi gjort en ny bedömning, säger Poul-Erik Jensen.

Hofors kommuns personalchef Ulf Back håller inte med.

– Vi hävdar att den nya verksamheten kommer igång som det var tänkt, fast i andra lokaler, eftersom det renoveras i Folkets hus, säger han.

Handels har begärt nya förhandlingar och dessa kommer att hållas inom kort.