Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen lovaratt stå för vattennota

GÄVLEKommunen har lovat stå för kostnaden efter översvämningen hemma hos familjen Bäck på Stenmursvägen i Höjersdal.

- Vi kommer att hjälpa till utan att vänta på försäkringsbolagets utredning, säger Leif Liljeberg på tekniska kontoret i Gävle.

Det var det kraftiga skyfallet på måndagseftermiddagen som orsakade översvämning i familjen Bäcks källare.

Trots att Tekniska kontoret nyligen byggt en ny brunn utanför huset svalde inte dagvattensystemet vattenmassorna, som i stället forsade ner för en källartrappa och trängde in genom källardörren hos familjen Bäck.

Ännu vet man inte om vattnet trängde genom plastmattan och in i spånplattorna under. I så fall måste kanske hela golvet rivas upp igen. Familjen har nyss blivit klar med reparationen av källaren efter en liknande översvämning för två år sedan.
Den gången ledde översvämningen till långa och fruktlösa diskussioner med kommunens försäkringsbolag. Den här gången har kommunen reagerat helt annorlunda.

Leif Liljeberg ringde upp familjen direkt på tisdagsmorgonen och lovade att kommunen ska hjälpa till med reparationen.

- Normalt är det här ett försäkringsärende, men i det här fallet har vi lovat att hjälpa till ändå. Det är dessutom en ganska liten skada, eftersom det inte är en gillestuga utan ett förrådsgolv som blivit förstört, säger han.

- Dessutom har vi kommit överens om att fastighetsägaren ska höja en sockel för att det inte ska kunna bli översvämning igen.

Det var många olyckliga omständigheter som ledde till översvämningen på Stenmursvägen menar Leif Liljeberg. Familjen Bäcks ligger ovanligt lågt i förhållande till gatan och den nya brunnen svalde inte vattenmassorna tillräckligt snabbt.

- Det regnade dessutom mer i Höjersdal än på andra håll i Gävle. Vid våra förråd mätte vi upp tio mm regn på två timmar, men i Höjersdal kom det mer än 25 mm på samma tid, säger Leif Liljeberg.

INGEGERD SÖRGARD