Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen nyanställer lärare

Det finns allt färre lärarjobb att söka runt om i Sverige. Det visar en undersökning Lärarförbundet gjort där de jämfört antalet jobbannonser hos AMS med året innan. I Gävle finns det dock flera jobb att söka. Detta trots att kommunen har avskedat personal under året.

Fyrtiotre lärare har hittills i år avskedats i Gävle kommun.

Nu går man dock mot trenden och har fler jobbannonser ute jämfört med 2008. 186 platser jämfört med 149.

Britt-Marie Westman är ordförande i Lärarförbundet i Gävleborg. Hon tycker att det låter märkligt att man plötsligt anställer lärare.

– I och med ett nytt läsår så måste skolorna se till att det finns folk på plats. Det kan jag förstå, men jag kan bara beklaga att kommunen inte haft bättre framförhållning än att man först avskedar personal och sedan anställer igen.

– De nya tjänsterna ska då så klart erbjudas de som avskedats, säger Britt-Marie Westman.

Så kommer det dock inte bli. Det säger Veronica Wretling som är planeringssekreterare på Barn och ungdom på Gävle kommun.

– De som sades upp var framförallt obehöriga lärare. Nu söker vi behöriga lärare inom främst språk och estetiska och praktiska ämnen, säger hon.

En del av de avskedade har dock återanställts och det kan komma att bli några fler.

Men grundanledningen till att personal sades upp kvarstår, hävdar Veronica Wretling:

– Vi anpassar oss efter att antalet skolbarn minskar i kommunen och då behövs det i framtiden färre lärare.

I Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby ser utvecklingen dock ut som i resten av landet. Det vill säga; allt färre lärarjobb utannonseras. Inger Maurin, vice ordförande på Lärarförbundet, har svårt att förstå kommunernas prioriteringar.

– Det finns hur mycket jobb som helst inom skolan. Vi vill verkligen inte upprepa det som hände under krisåren på 90-talet med allt större klasser som fick till följd att fler misslyckades i skolan.

Regeringen har avsatt mer pengar till skolan, men enligt Inger Maurin är det sent agerat av en regering som säger sig värna skolan.

– De pengarna kommer finnas tillgängliga tidigast nästa år. Det är oerhört synd att bryta den bra trend som funnits av att anställa fler lärare, säger hon.