Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen och GIF eniga om arenan

Nu är kommunledningen och Gefle IF överens om den nya fotbollsarenan på Sätraåsen.

Kommunen finansierar bygget som beräknas kosta 130 miljoner.

– Nu siktar vi framåt. Det känns väldigt bra, säger Eva Von Schéele-Frid, klubbdirektör för Gefle IF.
>>>Vi direktrapporterade även i skrift – klicka här för att läsa

Det var positiva tongångar på den gemensamma presskonferensen som Gävle kommun och Gefle IF i går höll i Läkerol Arena.
– För Gävle som stad kommer det att betyda oerhört mycket. Och för Gävles idrottsliv, sa kommunalrådet Per Johansson, S.

Den nya fotbollsarenan ska ligga nordöst om Läkerol Arena, på den yta som i dag är parkering. Ännu ett steg längre bort kommer den nya friidrotts- och multisportanläggningen att byggas. Parkeringarna vid tennishallen och B-hallen utökas för att kompensera den parkeringsyta som försvinner.

Nuvarande Strömvallen lever inte upp till de nya arenakrav som börjar gälla nästa år. Gefle IF hoppas få dispens för att spela på Strömvallen 2014, men sedan måste nya arenan stå klar.
– Nu kommer vi att leva upp till de nya kraven, men vad som är ännu viktigare är att vi inte längre bara blir beroende av själva matcherna. Vi kommer att kunna utveckla verksamheten och intäktsflödet på ett helt annat sätt, säger Eva Von Schéele-Frid.

Den nya arenan, som än så länge är namnlös, ska bland annat innehålla ett företagarcenter och möjligheter för allmänheten att äta, dricka och umgås.

Förhoppningen är att öka publiksnittet från 3 500 besökare till 5 000 per match. Gefle IF räknar med att fördubbla omsättningen på fem år.

Eva Von Schéele-Frid medger att Gefle IF gjort avkall på en del saker, som tak över läktarna på kortsidorna. Arenan är också mindre än de flesta andra allsvenska fotbollsarenor i Sverige.
– Men en liten tajt arena är det vi tror på, sedan kan den fortsätta utvecklas. På en del håll har man problem med att fylla stora arenor. Tomma sittplatser är oerhört dyrt, säger hon.

Per Johansson motiverar varför kommunen ska bekosta hela arenabygget. Tidigare sades det att Gefle IF skulle stå för en mindre del.
– Gefle IF kommer inte att vara ensam hyresgäst i arenan, ungdomsidrotten ska också rymmas. När allt är på plats kommer hela området att få en helt annan dragningskraft som både Gävleborna och föreningarna kan dra nytta av, säger han.

Uppgörelsen mellan kommunen och Gefle IF ska godkännas politiskt av kommunstyrelsen den 11 juni.

Den 17 juni ger kommunfullmäktige sitt slutgiltiga godkännande då nästa års budgetramar spikas.

Byggstarten är planerad till våren 2014, men redan i höst ska de nya parkeringsplatserna anläggas. Målet är att ha fotbollsarenan klar inför allsvensk avspark våren 2015.