Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen och Grand vill ha kaffestuga vid Gavleån: "Väldigt fint som de har tänkt"

Artikel 1 av 1
Gävle centrumplan
Visa alla artiklar

En kaffestuga kan bli verklighet vid Gavleån 2017. Kommunen har fört diskussioner med Elite Grand Hotels ägare Bicky Chakraborty om planerna. "Det är väldigt fint som de har tänkt", säger han.

Nyligen beslutade kommunfullmäktige att gå vidare med delar av den omstridda så kallade centrumplanen för hur Gävles stadskärna ska utvecklas.

Läs mer: Nu återupptas arbetet med att göra om Gävle centrum – det här blir förändringarna

I det budgetförslag som de styrande allianspartierna lade fram i onsdags finns 57 miljoner kronor avsatta till satsningarna åren 2017-2020.

Bland annat ska stråket längs Norra Strandgatan få ett lyft med strandpromenad och cykelbana 2017. En lång träbrygga är tänkt att sträcka sig mellan Rådhusesplanaden och gång- och cykelbron vid Elite Grand Hotel.

I det vinnande arkitektförslaget från Karavan Landskapsarkitekter hade bryggan en stenfasad med sandstrand framför hotellet, men det ryms inte i liggande budgetförslag. Det gör inte heller den dansbana som planerades på en brygga på andra sidan vattnet.

Däremot har kommunen fört diskussioner med hotellet om en kaffestuga eller servering vid ån. Enligt hotellkedjans ägare Bicky Chakraborty är det kommunen som har tagit initiativet. Samtal ägde rum för cirka sex veckor sedan.

– Jag tycker att det är en trevlig idé och har sagt att vi är intresserade. Det är väldigt fint som de har tänkt, vid ån. Jag tror att det skulle tillföra mycket för både Gävleborna och hotellgästerna att få en möjlighet att komma nära vattnet, säger han.

Men han poängterar att inget är klart än. Det är kommunen som äger frågan. I det ursprungliga arkitektförslaget fanns en byggnad inritad för kaféet, men den är nu borttagen.

– Vi måste titta vidare på placering och hur det kan utformas. Jag kan inte säga något exakt än, säger Bicky Chakraborty.

I slutänden är det också en kostnadsfråga, menar han.

– Någon måste betala.

För två år sedan lämnade Elite Hotels in ett förslag till kommunen om restauranger, kafé och delikatessförsäljning i Rådhuset. Men som Gefle Dagblad berättat behövs byggnaden som kontor för politiker och tjänstemän medan stadshuset renoveras. Planerna ligger därför på is tills vidare.

Läs mer: Kontor i Rådhuset i två år till