Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen säger upp elva av 25

Älvkarleby kommun säger upp elva av 25 varslade personer, totalt åtta heltidstjänster. De som berörs har fått information.

De som sägs upp arbetar som ekonomibiträden, barnskötare, elevassistenter och skolvärd. Kommunen har tillämpat regeln sist in först ut, men begärt undantag för två assistenter som behärskar teckenspråk, ett undantag som Kommunal har gått med på.

Men Kommunal har också begärt att kommunen ska inrätta pooltjänster inom förskolan. En av anledningarna till uppsägningarna är att timvikarier får fast anställning om de vikarierat över 721 dagar. Det har de senaste åren lett till en återkommande övertalighet.

Med ett poolsystem skulle en del av uppsägningarna kunna undvikas, anser Kommunal.

– Vi har påtalat behovet många gånger, säger Margareta Ahlström, ordförande i Kommunal i Skutskär.

Uppsägningarna genomförs trots att antalet barn inom förskolan ökar. Personalen skulle egentligen behövas för att hålla bemanningen inom förskolan, men pengarna räcker inte.

– Det är en ekonomisk övertalighet, säger Margareta Ahlström.