Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen släpper karta över tusentals radonmätningar – se läget där du bor

Artikel 3 av 4
GD granskar radon
Visa alla artiklar

Sedan slutet av 80-talet har kommunen samlat in uppgifter över radonmätningar som gjorts i bostäder. Nu blir delar av materialet för första gången tillgängligt för allmänheten i form av en karta på gavle.se.

På fredagen publicerades kartan, fylld med röda och gröna prickar, på kommunens hemsida ( här ). De gröna prickarna symboliserar att årsmedelvärdet för radon är på en okej nivå, de röda att halten på sikt anses hälsovådlig för de som bor där.

– Kartan är kopplat till vårt radonregister som innehåller cirka 18 000 mätningar – att jämföra med att det finns cirka 45 000 bostäder, säger Torsten Sörell, miljöinspektör på Gävle kommun.

När kommunen började föra register över alla mätningar var det rekommenderade gränsvärdet 800 becquerel per kubikmeter inomhusluft. Men sedan dess har siffran sänkts två gånger och ligger nu på 200 bql/m3.

– Därför kan de som tidigare fått veta att deras mätvärden var okej nu ha en röd prick på kartan. Men det ska förhoppningsvis inte komma som någon överraskning, de allra flesta har fått information från oss om att riktvärdet har sänkts, säger miljöinspektör Torsten Sörell.

Det finns cirka 45 000 bostäder i Gävle kommun, så även om prickarna på kartan är många är det fortfarande mängder av hus som inte är mätta eller där fastighetsägaren valt att hålla resultatet för sig själv.

Här hittar ni radonkartan på kommunens hemsida .

Läs även:

Höga halter radon i förskolor och skolor - Gavlefastigheter glömde vädra

De köpte hus med skyhöga radonvärden: "Nästan som att nackhåren reste sig"

Trots förhöjda halter – intresset för radonmätningar svalt hos Gävles villaägare

PREMIUM: Risk för radondusch från egen brunn

Vi vill gärna ha tips på andra ämnen att granska. Mejla oss på gefle.dagblad@gd.se eller använd vår anonyma tipstjänst som du hittar här .