Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen söker lösning om EU-migranterna

Under tisdagen möttes tjänstemän från Gävle kommun för att diskutera lämpliga åtgärder för situationen på Alderholmen där EU-migranter sedan en tid tillbaka har slagit sig ner.
– Vi behöver ett inriktningsbeslut från politikerna, hur de tycker att situationen ska hanteras, säger Markus Svensson, säkerhetschef Gävle kommun.

Annons

Efter att EU-migranterna, som hade sitt hem på Philipsontomten, avhystes i april av markägaren så har de i stället flyttat vidare ut på Alderholmen. Totalt fanns det under slutet av april månad 67 EU-migranter i Gävle, enligt kommunen.

För att skapa sig en bild över situationen möttes kommunens säkerhetsavdelning, socialförvaltningen och samhällsbyggnad till ett möte. Även polisen var inbjudna med kort varsel men kunde inte närvara.

– Vi gick igenom olika alternativ men kom fram till att vi tjänstemän måste gå till politikerna och fråga "vad vill ni göra åt situationen?", säger Markus Svensson.

När GD når kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S, så har han just kommit från ett annat möte där frågan har diskuterats.

– Jag har ingen färdig uppfattning, vi diskuterar frågan över de politiska blocken. Vi har en dialog med alla parter, även med representanter för EU-migranterna. Det är viktigt att ha det, säger han.

– Det grundläggande problemet är att vi har fattigdom i världen. Lösningen i det här fallet är att lösa fattigdomsfrågorna i Rumänien och Bulgarien. Men fram tills dess är frågan vad vi kan göra här och nu. Men vi är mitt i en diskussion så mer än så kan jag inte säga, säger Jörgen Edsvik.

Enligt Markus Svennson så finns det flera olika alternativ som man som kommun kan göra. Man tittar på hur andra kommuner har hanterat liknande situationer. Ett alternativ skulle vara att ge bidrag till frivilligorganisationer som i sin tur kan hjälpa. I andra fall har kommunerna enbart agerat som markägare och avhyst de tillfälligt boende.

– Men det löser inte situationen. Ett annat alternativ är att göra i ordning och tilldela dem en plats, säger Markus Svensson.

Hur bråttom är det att lösa det här?

– Något måste göras omgående. Vi har påringningar från boende på Gävle strand om att det här är ett problem, säger Markus Svensson.

Vilka är problemen?

– Det handlar om ökad nedskräpning och påståenden om att stölderna ökat, men jag vet inte om det verkligen beror på dem. Det handlar nog mest om att de närboende inte vill ha dem på just sin bakgård, säger Markus Svensson.