Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tar skadeståndet

GÄVLEHan får 60 000 kronor i skadestånd från staten för att han satt häktad fyra månader, misstänkt för våldtäkt.Nu drar Invandrarcentrum in hans socialbidrag.

- Det är socialtjäntsens riktlinjer, säger Sandra Henriksson, tf chef för Invandrarcent-rum. Ett skadestånd jämställs med andra inkomster och kapitaltillgångar.
Det var förra året som den 22-årige gävlebon satt häktad, misstänkt för att ha förgripit sig på en kvinna vid en dubbelvåldtäkt.

Friades av hovrätten
Både 22-åringen och hans äldre släkting - som våldtagit en man i 20-årsåldern - dömdes till två års fängelse och utvisning av tingsrätten.
Senare friades 22-åringen av hovrätten.
I onsdags skrev GD att mannen ska få 60 000 kronor i skadestånd från staten på grund av lidande. Beslutet är taget av Justitiekanslern, JK.
- När jag läste i tidningen att jag skulle få skadestånd kändes det jättebra, säger 22-åringen. Det kändes att jag blev rentvådd och fick ersättning för tiden i häktet.

Ta hand om pengarna
Även Invandrarcentrum läste artikeln. Mannen får ett månatligt bidrag på 6 000 kronor från Invandrarcentrum mot att han deltar i undervisning där.
På torsdagen gjorde 22-åringens handläggare klart för honom att han inte ska få bidrag under tio månader. Man frågade honom också vad han tänker använda pengarna till, och sade att det kanske var bäst att han lämnade in skadeståndssumman till Invandrarcentrum så att de skulle kunna ge honom lite av pengarna varje månad.
- Självklart kan vi inte bestämma att han ska lämna pengarna till oss, säger Sandra Henriksson. Men vår erfarenhet är att klienter som har socialbidrag och plötsligt får en större summa pengar kan ha svårt att hantera detta.
När 22-åringen kommer till GD tillsammans med två vänner för att berätta om sin situation säger han att han kände sig kränkt av Invand-rarcentrums agerande.
- Han är ju en vuxen människa, säger en av vännerna. Skadeståndet har varit en bekräftelse för honom på att han är oskyldig. Men nu när han inte ens har rätt till skadeståndet fortsätter han känna att ingen tror på honom. De här pengarna har han inte fått för att han vunnit på lotto eller fått ett arv, utan för att han blivit oskyldigt dömd.

Sjukskriven
Sedan en tid tillbaka är 22-åringen sjukskriven. Han berättar att han inte klarar av att gå till skolan längre.
- Jag har förlorat nästan alla mina kompisar. De tittar på mig, pekar och skrattar. När de läste att jag skulle få 60 000 kronor frågade de mig vad jag skulle med pengarna till.
22-åringens advokat tänker överklaga Invandrarcent-rums beslut, som ännu inte har meddelats skriftligen.
- Det är fel av kommunen att rycka undan skadeståndet som staten har betalat ut, säger advokaten Artur Makuch. Om de tar pengarna har ju hela processen med JK varit förgäves och han har inte fått någon kompensation för sitt lidande.
Inger Sandblom, tf chef för socialförvaltningens biståndsenhet, hänvisar till Socialstyrelsens riktlinjer.
- Socialstyrelsen räknar den här typen av skadestånd som inkomst, säger hon. Det hade varit annorlunda om pengarna hade betalats ut mot villkoret att det skulle bekosta exempelvis terapi. Däremot låter det orimligt att Invandrarcentrum skulle förvalta skadestånds- summan. Den enskilde har ansvar för sig och sin ekonomi.
Om skadeståndet alltså hade varit öronmärkt för behandling så hade kommunen inte dragit in mannens bidrag, enligt Inger Sandblom.
- Visst kan det kännas hårt att ett skadestånd räknas som inkomst, säger Kristina Eriksson, utredare på Socialstyrelsen. Men sådant är systemet. Däremot har socialtjänsten alltid möjlighet att göra en individuell prövning.

MARIAM NARAGHI