Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tvångsköpte Lars-Åkes mark i Hemlingby: "Legat över mig som en pina i nästan 30 år"

Undan för undan har Gävle kommun tvångsköpt den mark som gått i arv inom Lars-Åke Perssons familj. När Hemlingby nu ska växa med 420 nya bostäder har han bara tomten kvar.

Lars-Åke Persson vandrar på stigen i skogen bakom sitt hus i Hemlingby. Snart öppnar en åker upp sig. Han pekar mot andra sidan.

– Nu är granarna i vägen, men man ser taket på Ica Maxi, säger han.

TV-inslaget: "Nu har jag bara tomten kvar"

Det är Hemlingby köpcentrum som skymtar ovanför trädtopparna. Området har expanderat kraftigt de senaste åren – en utveckling som är tänkt att fortsätta.

Lars-Åke Persson bor nästan granne med den nya stadsdel som ska byggas mellan köpcentret och det befintliga bostadsområdet i närheten av Hemlingbystugan. Det handlar om 420 nya bostäder, skola, förskola och äldreboende. Kommunpolitikerna godkände detaljplanen i förrförra veckan. Nästa år blir det byggstart.

Läs mer: Här ska Gävles nya stadsdel med 420 bostäder byggas – politikerna gav klartecken trots protester

Lars-Åke Persson har egentligen ingenting emot att det byggs. Gävle behöver bostäder, menar han.

– Livet måste gå vidare och folk måste ha någonstans att bo. Jag tänker inte alls sätta mig emot det. Jag förstår expropriationslagen, det gör jag, säger han.

Han syftar på den lag (se faktaruta nedan) som gav kommunen rätt att tvångsköpa 13 hektar av hans mark för fyra år sedan. Markområdet ligger som en ö mitt i skogen där den nya stadsdelen ska byggas.

Men medan andra markägare i området frivilligt gick med på att sälja sin mark till kommunen så satte sig Lars-Åke Persson på tvären. En del skulle kanske tycka att han är en bromskloss. Själv har han svårt att förstå varför han skulle ha gett upp så lätt – särskilt med tanke på att han till slut fick rätt i mark- och miljödomstolen. Kommunens bud på tolv kronor per kvadratmeter ansågs ligga långt under marknadsvärdet. I stället fick han 36.

Han är kritisk till att kommunen försökte hävda att det rörde sig om skogsmark. Eftersom området ska bebyggas är det exploateringsmark som borde ge bättre betalt, anser han.

– Ica Maxi betalade 187 kronor per kvadratmeter för sin mark och Lidl på Kryddstigen 416 kronor. Kommunen kan ta betalt de. Varför skulle jag släppa min mark för tolv kronor per kvadratmeter? undrar han.

Slutsumman på 36 kronor per kvadratmeter var visserligen sämre än de 89 kronor som Lars-Åke Persson hade begärt, men varken han eller kommunen överklagade domstolsbeslutet. Han ville inte riskera att få priset sänkt.

Läs mer: Kommunen får ta till tvångsköp av mark i Hemlingby

Även hans pappa fick länge strida mot kommunen. Hemlingby har vuxit i omgångar och familjen fått mark tvångsinlöst förut.

– Först ville de att han skulle ge bort marken gratis, berättar Lars-Åke Persson.

Men tillsammans tog de strid. Även den gången lyckades de förhandla upp ersättningen.

I dag återstår i princip bara tomten, även om Lars-Åke Persson äger mark på andra ställen. Han visar ett släktgårdsdiplom där det framgår att gården gått i arv sedan 1670.

– Jag har vuxit upp på den här marken. Det är mitt liv det här. Och mina företrädares hemvist, säger han.

Det område som kommunen nu köpt var med i förhandlingarna redan 1989.

– Men då backade kommunen ur. Det visste ju att det skulle ta 20 år innan de behövde marken.

Lars-Åke Persson beskriver det som jobbigt att inte veta hur förhandlingarna med kommunen skulle sluta.

– Det här har legat över mig som en pina i nästan 30 år. När jag lade huvudet på kudden så tänkte jag på det här. Det handlar ju ändå om en riktig pensionspeng, säger han.

Men även om han fortfarande är besviken över hur kommunen hanterat affären så känner han i dag också en lättnad över att ha det avklarat.

– Jag har släppt det där nu. Nu har jag köpt ny mark på ett ställe som jag trivs ganska bra på . Det är lite långt dit, men jag får vara ifred där. Tror jag i alla fall, säger Lars-Åke Persson.

FAKTA: Ovanligt att kommuner tar till tvångsköp

Enligt den så kallade expropriationslagen har en kommunen rätt att tvångsköpa mark om det är av "väsentlig betydelse från allmän synpunkt". Det kan exempelvis handla om att ett nytt bostadsområde ska byggas. Kommunen gör då en ansökan hos regeringen som måste ge sitt godkännande. Därefter bestäms priset av domstol.

Men att det går så långt som till tvångsköp är ytterst ovanligt. Enligt Lena Källlberg, jurist på Näringsdepartementet, kommer det bara in en eller ett par sådana ansökningar per år till regeringen. Det vanliga är att kommunen och markägaren kommer överens.