Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: "Vi följer bara lagen"

Nu förklarar Sandvikens kommun varför Per Rosqvist inte får stöd enligt LSS.

– Vi följer lagarna som säger att det inte räcker med att vara blind, säger handläggarchefen Inger Leonardsson.

I gårdagens tidning stod om Per Rosqvist som fick hjälp med ledsagare i åtta timmar per vecka i Växjö. Men när han flyttade till Sandviken fick han avslag på ansökan om LSS och måste nöja sig med två timmars ledsagartjänst.

GD frågar Inger Leonardsson, handläggarchef för LSS och SoL i Sandviken, hur bedömningarna kan skilja sig åt så mycket mellan kommunerna.

– Jag kan inte svara för Växjö, men vi följer de lagar och den rättstillämpning som finns. Om man tittar på lagen så har blinda inte rätt till stöd enligt LSS. Men om politikerna ändrar lagarna så rättar vi oss efter det.

Pers flickvän Cailin Laing, som också är gravt synskadad, nekades kontaktperson och ledsagare, men fick rätt när hon överklagade till förvaltningsrätten.

– Ja vi avslog hennes ansökan eftersom vi bedömde att hon hade möjligheter till aktiviteter med den personal som finns på serviceboendet där hon bor. Men tydligen är det så att hon inte får aktiviteter där och det är bara att beklaga. Vi har tagit till oss domen och haft ett möte och beslutat oss för att inte överklaga utan rätta oss efter beslutet.

Hurr kommer det sig att ni och förvaltningsrätten bedömer ansökningarna så annorlunda?

– I större delen av fallen går både förvaltningsrätten och Kammarrätten på våra beslut. Men det blir inte synligt. Det är bara när de bedömer annorlunda som det uppmärksammas. När vi går vidare med ett ärende så visar det sig ofta att Kammarrätten ändrar tillbaka till det ursprungliga beslutet från kommunen.

Det har ju tidigare uppmärksammats att ni tagit hjälp av Kommun Lex (som enligt Kalla Fakta lär anställda att neka LSS-stöd). Har det något med de senaste avslagen att göra?

– Absolut inte och jag känner inte igen det sätt som Kommun Lex beskrivs i medierna. Det är inget som vi har upplevt. Vi har anlitat dem för att få hjälp att läsa, tolka och analysera lagar.

Anlitar ni dem fortfarande?

– Nej, vi slutade anlita dem i samband med att de beskrevs så negativt i medierna. Men vi måste få juridisk hjälp också i framtiden och gör nu en formell upphandling om tjänsten. Det kan bli Kommun Lex och det kan bli något annat företag. Men jag har bara goda erfarenheter av Kommun Lex.

FAKTA/LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, kom 1993 för att ge alla människor goda levnadsvillkor oavsett funktionshinder, till exempel genom personlig assistans, ledsagare eller stödfamilj.

FAKTA/Högre instanser

Förvaltningsrätten är en allmän domstol som handlägger mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätten tar till exempel upp fall där enskilda personer anser kommunala beslut vara felaktiga. I Sverige finns 12 förvaltningsrätter fördelade över hela landet.

Kammarrätten tar upp fall när någon är missnöjd med en dom från förvaltningsrätten. I vissa fall måste kammarrätten ge ett prövningstillstånd först innan fallet kan tas upp.