Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill inte ha fler friskolor

Fler friskolor leder till överetablering. Utbildningar kommer att få läggas ner och då hamnar eleverna i kläm.
Det anser en enig kunskapsnämnd i Sandviken. Politikerna vill att Skolinspektionen avslår de ansökningar som kommit in.

Annons

Som GD berättat har två företag ansökt hos statliga Skolinspektionen om att få starta friskolor i Sandviken nästa höst.

Det är Lernia College AB som vill starta ett teknikgymnasium med plats för 180 elever på Lövbackens industriområde. Och det är Baggium Utbildning AB som ännu inte har sett ut lokaler, men som vill driva Sandvikens praktiska gymnasium med 114 elever.

På kunskapsnämndens möte i går hade politikerna chansen att tycka till om ansökningarna och uppmana Skolinspektionen att antingen bifalla eller avslå.

Samtliga partier i nämnden ansåg att regionen redan har tillräckligt med utbildningar av det slag som de två bolagen vill starta, och rekommenderade avslag. Miljöpartiet och Kristdemokraterna finns inte representerade i kunskapsnämnden.

Politikerna menar att elevunderlaget inte är tillräckligt för att starta fler skolor. Fram till läsår 2013/2014 väntas antalet förstaårselever i Sandvikens gymnasium minska från 530 till 380 elever. Dessutom är det ont om APU-platser.

En överetablering som ”leder till att utbildningar måste avvecklas är inte bara en ekonomisk fråga utan i högsta grad en fråga för den enskilda eleven som drabbas av detta”, skriver kommunen till Skolinspektionen.

– Jag hoppas verkligen att Skolinspektionen lyssnar på oss. Vi kan inte ha hur många skolor som helst! Det är ett slöseri med skattemedel och andra resurser att starta upp en skola bara för att tvingas lägga ner någon annan, säger nämndsordföranden Ann-Catrin Brockman, S.

Kunskapsnämnden rekommenderade också Skolinspektionen att avslå ansökningarna från Lärande i Östergötland AB som vill starta friskolor i Gävle.