Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens kassa sinar

Sandvikens skatteintäkter rasar och kommunen måste nu snabbt skära ner med närmare 100 miljoner kronor.
– Situationen är mycket svår, säger Torbjörn Rönnkvist, S, ordförande i äldreomsorgsnämnden.

Annons

Finanskrisen och det dystra läget på arbetsmarknaden börjar nu synas på allvar även i kommunens plånbok.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting skrev nyligen ner skatteprognosen för kommunsektorn rejält. För Sandvikens del innebär det ett tapp på 31 miljoner kronor i år och 75 miljoner kronor nästa år.

– Kommunen lever på skatteintäkter. Nedgången har aldrig varit så snabb som nu. Det är ett jättebekymmer, inte bara för Sandviken utan för de flesta kommuner i Sverige, säger Kerstin Ryding, ekonomichef i Sandviken.

Kostnaderna för socialbidrag väntas dessutom fortsätta öka i takt med den stigande arbetslösheten.

I 2009 års budget har Sandvikens kommun en reserv på 15 miljoner kronor. De pengarna äts nu upp av de uteblivna skatteintäkterna. Resterande 91 miljoner kronor som fattas måste kommunen få fram genom att skära ner i den offentliga sektorn.

– Än så länge vet vi bara att vi måste spara pengar eftersom regeringen sagt att det inte blir några tillskott. Vad vi ska dra ner på är för tidigt att säga. Nämnderna jobbar med den frågan nu, säger kommunalrådet Peter Kärnström, S.

Kan ni tänka er att höja skatten?

– Jag vet inte. Det är vår målsättning att inte göra det, säger han.

Pengarna som fattas motsvarar mer än 200 heltidstjänster. En av de nämnder som just nu jagar besparingar är äldreomsorgsnämnden.

Ordföranden Torbjörn Rönnkvist, S, vill inte svara på hur stora nedskärningar det kan bli inom äldreomsorgen.

– Men det är en betydande del och vi arbetar nu effektivt med olika förslag. Vi ser över hela organisationen, från chefsnivå och neråt i leden, säger han.

Blir det personalminskningar?

– Det är för tidigt att säga, men drygt 80 procent av våra omkostnader är just personalkostnader, säger Torbjörn Rönnkvist.

Fackförbunden informerades i går om läget. Kommunals ordförande i Sandviken, Leif Johansson, anser inte att det går att skära ner ytterligare på personalen inom äldreomsorgen.

– Inte utan att sänka kvalitén på omsorgen helt och hållet. Personalen har levt med försämrade förutsättningar länge nu. Någonstans går smärtgränsen, säger han.

Margith Lind på Lärarförbundet i Sandviken är inne på samma linje.

– Situationen är redan oerhört ansträngd. Ytterligare personalminskningar leder till sämre utbildning för barnen och en personal som riskerar att gå på knäna, säger hon.