Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner i fokus för Reinfeldt

Ytterligare förstärkningar för kommuner och landsting är nödvändiga, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det framgår i ett dokument inför att Moderaterna på måndagen presenterar sina prioriteringar inför höstens budgetförhandlingar.

Moderaterna bedömer att det finns utrymme i ekonomin för satsningar på främst tre områden: att värna välfärdens kärna, att stärka stödet till omställning och utbildning, samt reformer för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast.
– Vi har nu haft anledningar att uppdatera vår syn på ekonomin, sade Reinfeldt vid en presskonferens på måndagen.
Finansminister Anders Borg beskrev grundsynen på ekonomin inför höstens budgetförhandlingar med de övriga regeringspartierna.
– Pessimismen i världsekonomin och den svenska ekonomin håller gradvis på att brytas, sade han.
– Det har skett en förskjutning från den bedömning vi gjorde i våras. Risken för en lång och mycket utdragen lågkonjunktur är lägre, sade han.

Borg ser minskad osäkerhet i ekonomin, men ett fortsatt stort behov av krisinsatser, sade han.
– Givet detta har jag och Anders presenterat ett utgångspunktspapper för partistyrelsen, fortsatte statsminister Reinfeldt.
– Vi sätter jobben främst och måste vara rädda om den sysselsättning vi har, sade Reinfelt apropå signaler om uppsägningar i välfärdens kärna inom kommuner och landsting.
– Vi har haft som ambition att stärka de här områdena, och har sedan vi tillträdde tillfört sektorn 27 miljarder, sade Reinfeldt.
– Vi är också oroade för att de underskott vi ser ska leda till omfattande skattehöjningar i sektorn, vilket tungt drabbar låg och medelinkomsttagare, vilka vi har försökt sänka skatterna för.
– Utifrån de utgångspunkterna ska vi överväga om vi kan tillföra ytterligare medel till kommunsektorn, sade Reinfeldt.