Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunglädje över miljonöverskott

SANDVIKEN
2002 blev ett framgångsrikt år för Sandvikens kommun.

Annons
18 miljoner kronor i överskott från verksamheten - och för flera av bolagen är framtiden ljus.
Det framhöll de olika bolagens ansvariga när resultaten presenterades för kommunfullmäktige.
Samtidigt ökar avkastningskravet kraftigt på Sandviken Energi. Kommundirektör Svante Nordh informerade att vinsten ska vara 20 miljoner kronor redan 2006.
Bakom det goda resultatet för kommunen ligger både en lägre befolkningsminskning än budgeterat och högre skatteintäkter.
Kommunalrådet Anette Wiktorsson, som presenterade kommunens bokslut, konstaterade att den nya organisationen med ekonomistyrning under kommunstyrelsen ger fortsatt goda förutsättningar för en ekonomi i balans.
Nils Gunnar Kempe, fp, ansåg att det krävs krafttag inom skolan. Redovisningen pekar på att alltför många elever vid Sandvikens skolor lämnar grundskolan med otillräckliga kunskaper i kärnämnena.
- Det är ett rimligt krav att eleverna som lämnar skolan ska kunna läsa, skriva och räkna, sa han.

Skolan förlorare
Nils Gunnar Kempe fick medhåll av Carl-Ewert Olsson, c, som befarade att kommunens ansträngningar att klara ekonomin gått ut över skolan och samtidigt gett sämre underhåll.
Anette Wiktorsson såg ingen koppling mellan de dåliga studieresultaten och ekonomin.
Ett problem för kommunen är den höga sjukfrånvaron inom främst äldreomsorgen. Ett problem som också uppmärksammades av revisorerna.
Sammantaget var frånvaron förra året 39 dagar per anställd, en sjukfrånvaro på i genomsnitt 10,7 procent och en ökning med nära en procent från 2001.
En förklaring är, enligt Anette Wiktorsson, den genomförda omorganisationen eftersom organisationsförändringar i sig brukar leda till ökade sjuktal.
Ohälsotalet kom även upp i en motion av Olov Göransson, fp.
Han krävde att kommunfullmäktige skulle tillsätta en utredning för att se över orsakerna, en motion som avslogs eftersom orsakerna redan är kartlagda.
Nu krävs i stället genomförande av nödvändiga åtgärder, framförallt förebyggande arbete.
ULF GRANSTRÖM