Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunledningen hoppas på statligt stöd

GÄVLEKommunledningen hoppas under kommande vecka få respons på önskelistan över statliga satsningar för fler jobb och tillväxt.Vilka konkreta förslag den innehåller vill kommunalrådet Mats Ågren, s, däremot inte gå in på.Inte än.

- Nej, men någon gång under veckan räknar jag med att vi ska få någon slags återkoppling om vad av det här som är möjligt, säger han men menar att det inte varit lätt att hitta konkreta utvecklingssatsningar.
Däremot har kommunledningen alltså lyft fram vissa önskemål till regeringens förhandlare Hans Karlsson som tjänstemannasidan på näringsdepartementet ska granska.
Än så länge är det ett arbetsmaterial, hävdar Mats Ågren.

Ingen formell begäran?
Satsningarna rör högskolan, lantmäteriet, infrastrukturområdet som till exempel hamnen men också andra forsknings- och utvecklingsprojket.
Någon formell begäran är det inte säkert att det blir.
- Antingen blir det så eller så får vi stöd utifrån det vi har nu. Vi har ju försökt att inte ställa några krav utan i stället ha en dialog om vad som är möjligt. Vi har också sagt att de kan komma med egna förslag, säger Mats Ågren.
Diskussionerna med regeringen inleddes i oktober när Ericssons varslade om uppsägningar i bland annat Gävle.
Hans Karlsson, tidigare avtalssekreterare på LO, utsågs till regeringens förhandlare.
Och hans bild av arbetsmarknadssituationen i Gävle är ganska dyster.
Det framgår av den slutrapport om Ericssons sätt att hantera personalneddragningarna under de senaste åren, som han i fredags överlämnade till regeringen.
Där konstateras bland annat att situationen på arbetsmarknaden är sämre i Gävle än på andra drabbade orter som Kumla och Linköping.
Den öppna arbetslösheten i Gävle är högre än i landet som helhet. Karaktäristiskt är den omfattande ungdomsarbetslösheten och en omfattande långvarig arbetslöshet bland äldre.
"Inget tyder för närvarande på att arbetsmarknadsläget i Gävleområdet kommer att förbättras påtagligt under den tid som Ericssons stödprogram pågår", skriver Hans Karlsson. Han bedömer att många av de drabbade sannolikt kommer att ha stora svårigheter att finna nya arbeten.

Väntar svar
Rapporten har fått riksdagskvinnan Ragnwi Marcelind, kd, att reagera.
Hon har nu ställt en fråga till näringsminister Björn Rosengren där hon undrar hur stort statligt stöd han avser att avsätta för att komma till rätta med de strukturella problemen i Gävle.
- Den här skrev jag faktiskt i söndags. Men i dag (måndag) när man hör att Ericssons ska göra sig av med 20 000 anställda så kommer ju Gävle att drabbas ännu hårdare, menar hon.
Förmodligen får hon ett skriftligt svar på frågan. Ganska omgående, hoppas och tror Ragnwi Marcelind.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se