Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunledningen i Hofors satsade 150 000 på kickoff i Älvkarleby: "Vi ville bara komma iväg någonstans"

För ett par veckor sedan startade Hofors kommunlednings nya projekt ”Framtidsstrategin” med att 28 ledande politiker och tjänstemän tog in på Älvkarleby Turist- & Konferenshotell för en två dagar lång konferens.
Slutnotan landade på cirka 150 000 kronor.
– Det är inget konstigt med det, vi ville bara komma iväg någonstans, säger kommunens "senior advisor" Ulf Strömstedt, som håller i projektet.

Annons

Parallellt med det så kallade värdegrundsprojektet – som GD granskat – har Hofors kommunledning sjösatt ett nytt projekt. Det handlar om att ta fram en framtidsstrategi för de kommande tio åren. Strategin ska ligga klar inför budgetarbetet 2017 gällande 2018 års budget.

Läs mer: Miljonrullning i "värdegrundsprojekt" i Hofors kommun – trollkarl och konsult fakturerade 400 000

Läs mer: Efter kritik från kommunalrådet – GD publicerar oredigerad intervju

Projektet klubbades igenom av kommunfullmäktige i november 2015 och i februari i år tog kommunstyrelsen beslut om att starta processen. I samband med detta bestämdes också att konsulttjänster för 210 000 kronor skulle köpas från konsultfirman Norlin & Partners i Stockholm.

I månadsskiftet augusti/september i år var det dags att dra igång på allvar. Då kallades 28 av kommunens ledande folkvalda och tjänstemän till en tvådagarskonferens i Älvkarleby. Samtliga kvarterades in i enkelrum på Älvkarleby Turist- & Konferenshotell, där det även åts middag.

Av minnesanteckningar från konferensen – som kommunen inte velat lämna ut men som GD tagit del av på annat sätt – framgår att deltagarna framför allt ägnat sig åt diskussioner och grupparbeten. Ett ämne var ”Vilka signifikanta historiska händelser har tagit kommunen dit den är idag?", ett annat var "Kommunens nuläge". I slutänden mynnande allt ut i en vision om var Hofors ska vara om tio år, det vill säga 2026.

Anteckningar från grupparbetet om

Initiativet till framtidsstrategiprojektet togs av tjänstemännen på kommunledningskontoret, med dåvarande kommunchefen Ulf Strömstedt i spetsen.

– Det var väl att vi kände att vi kommit till en punkt där saker började vända litegrann och siffrorna såg lite bättre ut. Då kände vi att vi måste börja diskutera vad vi ska fokusera på för att vi på lång sikt ska bli en hållbar, självständig och stabil kommun, i stället för att alltid parera nedskärningar, säger Ulf Strömstedt, numera "senior advisor" (rådgivare) i kommunen.

Under hösten kommer ytterligaere två heldagskonferenser att hållas men då på Folkets hus i Hofors.

Varför hölls den här konferensen i Älvkarleby?

– Det är inget konstigt med det utan vi ville bara komma iväg någonstans, istället för att vara kvar i den egna kommunen.

Några fakturor från Älvkarlebykonferensen har ännu inte diarieförts hos kommunen men enligt Ulf Strömstedt kostade mat och logi för deltagarna "cirka 60 000 kronor". Därtill kommer kostnaderna för konsulterna på cirka 90 000 kronor och kostnader för förlorad arbetsinkomst och transporter till och från Älvkarleby.

Till skillnad från värdegrundsprojektet finns inga pengar öronmärkta utan medel plockas ur kommunstyrelsens driftskassa.

– Vi har ju pengar avsatta i kommunstyrelsens budget för konsultinsatser och sådana saker, så det är avsatt på det sättet. Vi använder de pengar som redan finns.

Hur länge är det tänkt att det här projektet ska pågå?

– Det vi ser nu är fram till årsskiftet till att börja med.

Till projektet finns också en referensgrupp knuten. I den ingår kommunanställda och Hoforsbor och tanken är att arbetet med att ta fram framtidsstrategin med jämna mellanrum ska stämmas av med referensgruppen.

Slutsatser av grupparbetet om

Efter GD:s granskning av kommunens värdegrundsprojekt, som publicerades tidigare i veckan, kritiserades Ulf Strömstedt hårt av Moderaterna i Hofors, detta i ett facebookinlägg:

"Har han lyckats bygga ett luftslott till med projektet Hofors Kommun Framtid som hade en hejdundrande upptakt på en två dagars konferens i Älvkarleby????? Här sitter vi nu i en budgetberedning och skall skärskåda kostnader för vård-skola -omsorg och vända på varenda skattekrona och vår Senior Advisor dra på sig spenderbyxorna."

Läs mer: Oppositionen sågar pengarullningen i värdegrundsprojektet: "Nu får det väl ändå vara nog"

Moderaterna hade ingen representant med i Älvkarleby.

– Vi var inte med där för vi har väl varit lite restriktiva mot det här också beroende på det andra projektet (värdegrundsprojektet), säger fullmäktigeledamoten Alf Persson, M, som var den som skrev det osande facebookinlägget.

Här följer ett längre utdrag ur intervjun med Ulf Strömstedt, Hofors kommuns senior advisor:

Moderaterna reserverade sig dock inte mot kommunfullmäktiges beslut att starta ett framtidsstrategiprojekt. Alf Persson menar att det är hur framtidsstrategi- och värdegrundsprojekten skötts som är målet för kritiken, inte att de startades.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det... Politiken, inklusive Moderaterna, har ju ställt sig bakom det här. Jag förstår inte det där faktiskt, säger Ulf Strömstedt.

Men det är väl h-u-r ni gjort det som kritiken skjutit in sig på?

– Njae, det har det inte varit någon diskussion om. Alla visste att vi skulle åka iväg på ett internat och starta upp det här och det är ganska vanligt att man gör det för att komma igång med arbetet. Vi har inga bra konferenslokaler i Hofors längre. Tidigare brukade vi åka till Kratte masugn men det kan vi ju inte längre (Kratte masugn är numera flyktingboende). Jag kan bara säga att alla varit överens om att vi skulle göra på det här sättet.

– Vi vet nyttan av att åka hemifrån i vissa sammanhang för att komma ifrån vardagen när vi gör det här jobbet, och vi är ju inte de enda som åker hemifrån.

Men det är väl inte många som har den ekonomiskt pressade situation som Hofors kommun har och har haft i många år heller..?

– Alltså vi gick ju med förlust förra året men åren dessförinnan gick vi inte med förlust.

Verksamheterna gick väl med förlust men räddades av andra saker?

– Jaja, verksamheterna har alltid haft det kämpigt men det är ju inte det totala resultatet... Och man kan ju inte sluta utveckla sig även om man har det kämpigt. Vi måste ju veta hur vi ska hantera den kämpiga situationen, det är därför vi måste göra den här framtidsstrategin.

Arne Evertsson, känd som Spar-Arne bland Hoforsbor.

Liberalernas Arne Evertsson var en av de politiker som deltog i Älvkarlebykonferensen. Han tror att projektet är bra och nödvändigt med tanke på Hofors utsatthet som liten kommun men tycker också att man kunde ha stannat i Hofors och haft konferensen där.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi försöker fokusera på vad vi är bra på och att vi stärker det men att vi samtidigt jobbar med våra svagheter. Jag tror också att det är otroligt viktigt att kommunen i framtiden är en attraktiv arbetsgivare, för vi är inte självförsörjande på vår ort på till exempel ekonomer, socialsekreterare, lärare och den typen av kompetenser.

– Jag är positiv till det här men däremot så tycker jag inte att man ska lägga den här typen av konferenser på andra orter utan de pengarna kan man spara på och istället gynna företag i vår kommun, säger Arne Evertsson.