Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpengar till La Traviata?

Gefle Musikdramatiska Teater söker 700 000 kronor av kommunen för uppsättningen av operan La Traviata. Men även utan pengar från kommunen ska arrangemanget genomföras.
– Då genomför vi La Traviata i fattigmanskostym, säger Börje Wallén.

Annons

Operauppsättningen har fått det extra motigt i finanskrisens spår. Ett förväntat bidrag på 400 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Nya krympte till 100 000 kronor. Mer tillät inte stiftelsens ekonomi.

Samtidigt hade föreningen räknat med att Gävles satsning på kulturhuvudstadsåret skulle innebära att kommunen var beredd att satsa på arrangemanget. Men ansökan hos kultur- och fritidsnämnden på 1 miljon kommer troligen inte att beviljas. Beslutet tas i dag och Börje Wallén räknar också med att det blir ett nej.

Nu står i stället hoppet till kommunstyrelsen och förhoppningarna att få ett positivt besked därifrån är större, åtminstone hos Börje Wallén. Kommunpolitiker som nyss var beredda att satsa 110 miljoner på ett kulturhuvudstadsår borde rimligen kunna stötta en ambitiös satsning på musikdramatisk teater i Gävle, resonerar han.

– Jag har svårt att tänka mig att man med hedern i behåll kan säga nej, säger Börje Wallén, väl medveten om att de 110 miljonerna inte finns undanstoppade i någon påse någonstans.

– Men det måste finnas utvecklingspengar att ta till.

De ekonomiska bakslagen har redan lett till att arrangörerna bett de medverkande att skruva ner sina ekonomiska krav. Artisterna kan troligen inte få betalt i den omfattning de räknat med.

Föreningen vill skapa en fast musikdramatisk scen i Gävle och har tidigare genomfört två uppsättningar på ideell bas. Men enligt Börje Wallén är det viktigt för framtiden att kunna genomföra en operasatsning där artister och medverkande kan få betalt. Och han har svårt att tänka sig att kommunstyrelsen inte skulle vilja medverka till det.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om de sade nej.

Uppsättningen beräknas totalt kosta 2,5 miljoner kronor och finansieras med biljettintäkter och egna medel från föreningen, förutom eventuella bidrag från kommunen och Sparbanksstiftelsen Nya.