Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompakt med inbyggd projektor

Stora skärmar i all ära.

Stora skärmar i all ära. Något vassare är det att kunna projicera sina bilder på en vägg med kameran. Idag presenterade Nikon världens första digitala kompaktkamera med inbyggd projektor. Kamera & Bild fanns på plats för att kolla in funktionen.

Med Coolpix S1000PJ relanserar Nikon på sätt och vis diabildsvisningen. Inbyggt i kameran finns en projektor som kan projicera dina bilder på en vägg eller annan yta. Under pressvisningen i Bonniers konsthall nu på morgonen demonstrerade Nikons Björn Nordgren funktionen. Och även om upplösningen 640x480 pixlar inte är fantastisk, så är det vid en första anblick dugligt. Upp till 40 tum stora kan de projicerade bilderna bli.

Projiceringen har ljusstyrka 10 lumen, att jämföra med en andra vanliga LED-projektorer med ljusstyrka 100-150 lumen. Jämför man med den portabla projektorn Optoma Pico LED projektor så har den också ljusstyrka 10 lumen, men lägre upplösning än Nikon Coolpix S1000PJ – 320x240 pixlar.

Att kunna visa sina
bilder i större format på ett så lättillgängligt sätt direkt från kameran som med S1000PJ är nydanande. Man behöver inte koppla in kameran i vare sig en dator eller ansluta den till en tv. Batteriet i S1000PJ klarar av att projicera i en timme. Men det går även att ansluta strömsladden under projiceringen för längre visning.

Förutom vanliga stillbilder kan man projicera bildspel, med olika effekter så att det till exempel ser ut som ett gammalt  filmraster eller så att en panda på olika sätt hoppar in i bildspelet. Vad utvecklarna på Nikon tänkte där är svårt att sia om, men pandorna är lite småroliga. Åtminstone första gången man ser dem. Filmklipp går också att projicera.

Med kameran följer en fjärrkontroll, som även fungerar i fotoläget, samt ett litet enkelt bordsställ.

Som kamera bjuder S1000PJ bland annat på 12,1 megapixel, 5x optisk zoom med motsvarande 28 millimeters vidvinkel, optisk och elektronisk bildstabilisering och Iso upp till 6400. Skärmen är 2,7 tum stor med upplösningen 230 000 pixlar.

Bland funktionerna finns D-lighting, motivföljande autofokus (motivlås), rörelse- och ansiktsigenkänning och  "best shot selector" där kameran tar flera bilder på samma motiv och sen väljer ut den bild som blev skarpast.

Det finns även ett speciellt porträtt läge – "Smart portrait system" på nikonspråk. Där arbetar fem olika funktioner/inställningar tillsammans för att porträttbilderna ska bli optimala:

- Ansiktsigenkänning
- Mjuka hudtoner
- Leende-timer + blinksäkert
- Blinkvarning
- Röda-ögon-fix

Inställningen för mjuka hudtoner går att stänga av eller på, men man kan också ställa in hur mycket kameran ska mjuka ut hudtonerna. Leendeigenkänning kan man i porträttläget också stänga av eller på. Så även med blinkvarningen.

Det rekommenderade cirkapriset för den kombinerade kameran/projektorn Nikon Coolpix S1000PJ ligger på 4 990 kronor. Under hösten kommer den att finnas till försäljning.


/Elin Parmhed