Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompis Sverige vill till Gävle – nu ska beslutet tas i kommunstyrelsen

Konceptet är enkelt. Den som är intresserad matchas ihop med en person från en annan kultur. På tisdag tas beslutet i kommunstyrelsen.
– Kompis Sverige skulle ge stora mervärden för Gävle på sikt, säger Helene Åkerlind (L).

Det har tagit lång tid att besluta om koncepet ”Kompis Sverige” får komma till Gävle. Föreningen som matchar ihop nysvenskar med etablerade svenskar är redan framgångsrik på andra håll i landet. På tisdag ska ärendet upp till beslut i Gävle kommunstyrelse.

Helene Åkerlind (L) är övertygad om att Kompis Sverige skulle bli en stor tillgång för Gävle.

– Föreningen är jättespännande, den får det privata näringslivet, civilsamhället och det offentliga samhället att arbeta tillsammans. Det är också det som skrämmer och skapar motstånd, och det är därför det har tagit tid att få fram ett beslutsförslag. Kompis Sverige skulle berika och ge stora mervärden för Gävle på sikt, säger Helene Åkerlind.

Kompis Sveriges koncept är enkelt. Den som är intresserad av att lära känna någon från en annan kultur får svara på frågor om sina intressen och matchas därefter ihop med någon annan. Man förbinder sig att träffas ett visst antal gånger under en viss tid och därefter är det fritt att avsluta sitt engagemang. Hittills har majoriteten valt att fortsätta. Det är ett enkelt sätt att göra en stor insats och samtidigt berika sig själv. Många kändisar är med i Kompis Sverige och i vintras gick Björn Ulvaeus ut och berättade om sin nyfunna vän.

Om Kompis Sverige kommer till Gävle skulle det kräva ett visst ekonomiskt stöd från Gävle kommun under tre år, därefter räknar föreningen med att bli självförsörjande. Ett argument bland motståndarna är att man tvivlar på att man når rätt personer för att kunna använda sig av kommunstyrelsens bostadssociala medel.

– All rekrytering sker via SFI och de flesta som går på grundläggande svenskundervisning bor i hyresrätt. Och var tredje gävlebo bor hos Gavlegårdarna. Jag förstår inte hur integration skulle kunna bli fel för dem, säger Helene Åkerlind.

Det var i somras som Pär Gussman HR-chef på Fastighetssnabben fick idén och kontaktade kommunalrådet Helene Åkerind. Han tyckte att Kompis Sverige skulle vara en bra sak för Gävle och Helene Åkerlind bjöd in grundarna Pegah Afsharian och Natassia Fry för att få veta mer. Då träffade de även Helena Högström, strateg på Gävle kommun som jobbar med integration och flyktingfrågor, Björn Hägg, arbetsmarknadschef och Tove Elvelid, chef för näringslivsutveckling.

Natassia Fry deltog häromdagen i ett dialogmöte i Stadshuset där Gävle kommun hade samlat föreningar som jobbar med integration. Nu hoppas hon att föreningen får komma hit och börja arbeta. ”Kompis Sverige vill komma till Gävle!” sa hon vid besöket.

Läs mer: Rolig och enkel integration – matchar ihop nya vänner från olika länder