Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompiskomedi på låg nivå

Genom åren har jag sett åtskilliga komedier med och av Adam Sandler. Han brukar sällan eller aldrig överraska utan följer slaviskt sitt formulär A, ibland lättviktig underhållning att fnissa åt men desto oftare pinsamt dåligt. ”Grown Ups” tillhör den senare kategorin, en komedi som vattnar alla fördomar om medelålders amerikanska gubbs som i grupp blir barnsligare än omogna tio-tolv-åringar.

Här samlas en kvintett barndomsvänner (Lenny, Eric, Kurt, Marcus och Rob) som lever på minnen från småskolan trettio år tillbaka i tiden. Då vann de ett basketmästerskap under ledning av en stolt coach. Denne har nu avlidit och de fem återförenas i samband med begravningen, vilket sedan utmynnar i en weekend tillsammans vid den idylliska sommarstugan som Sandlers rollfigur förfogar över.

Här utbryter en orgie i gags, för-olämpningar, sexistiska utspel, kiss & bajshumor och diverse vattenlekar.

Kvintetten blir som barn på nytt och ungarna deras, det vimlar av dem, blir förstås uppspelta av sina nya, förvuxna lekkamrater.

Visst, en del reflektioner på hur deras respektive liv tagit sina vitt skilda vägar uppstår, äktenskapstrassel och sånt, men mest handlar det om trams.

Det osar visserligen en stor dos värme från den nostalgiska soppan kokad på manlig vänskap, men det är alldeles för övertydligt och långt mellan skämt som får mig att garva på ett rejälare vis. Lite småfniss här och där räcker inte. Sandler är faktiskt den mest normale i gänget, Chris Rock är roligast och Salma Hayek är snyggast.