Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompissatsning för nyanlända i Gävle stoppas – de rödgröna och SD sade nej: "Dåligt underbyggt"

Det blir ingen satsning på att matcha ihop nysvenskar med etablerade svenskar i Gävle, enligt konceptet "Kompis Sverige". En majoritet av politikerna i kommunstyrelsen sa på tisdagen nej till att bidra med pengar.

Gefle Dagblad berättade i förra veckan om konceptet "Kompis Sverige" som vill etablera sig i Gävle. Det går ut på att etablerade svenskar matchas ihop med nya svenskar och förbinder sig att träffas ett visst antal gånger. Syftet är att skapa livslånga kompisrelationer och motverka segregation.

Läs mer: Kompis Sverige vill till Gävle – nu ska beslutet tas i kommunstyrelsen

"Kompis Sverige" har i dag samarbete med 16 av landets kommuner. Förhoppningen var att Gävle skulle blir den 17:e. Föreningen hade ansökt om drygt två miljoner kronor i kommunalt stöd för att driva projektet under tre år. Löftet var att skapa minst 150 kompispar under det första året, något som kommunens styrande allianspartier var positiva till.

– Vi ville att de skulle få pengarna, men blev nedröstade. Det är tråkigt. Vi anser att det hade varit ett väldigt bra komplement till de integrationsprojekt vi redan har, säger Margareta Wedin, kommunalråd för C.

De rödgröna (S, V och MP) röstade nej till förslaget tillsammans med vågmästarpartiet SD och vann därmed omröstningen med 7-6.

Det finns det flera skäl till att de rödgröna sa nej, enligt Jörgen Edsvik, S-kommunalråd i opposition. Han tycker bland annat att beslutet var dåligt underbyggt.

– Det var i princip bara ett par sidor text och det fanns ingen riktig budget trots att det handlade om rätt mycket pengar, säger han.

Nära tio miljoner kronor av Gavlegårdarnas vinst överförs varje år till kommunkassan i syfte att pengarna ska gå till så kallade bostadssociala projekt, satsningar som kommer hyresgästerna till del. Tanken var att ta en del av de pengarna till "Kompis Sverige". Men kopplingen till Gavlegårdarnas bostadsområden är oklar, tycker Jörgen Edsvik.

– Det blir konstigt och fel att använda våra bostadssociala medel till det här. Andra kommuner som samarbetar med "Kompis Sverige" har sökt och fått pengar från länsstyrelsen, säger han och menar att alliansen borde ha gått den vägen i stället.

Men han tillägger att han tycker att projektidén är bra.

– Föreningen är varmt välkommen att återkomma med en bättre ansökan och med en annan finansieringsgrund, säger Jörgen Edsvik.

Natassia Fry, en av grundarna till "Kompis Sverige", var på tisdagen i kontakt med Socialdemokraterna i Gävle och fick veta att det blev ett nej.

– Det känns såklart jättetråkigt. Jag tror verkligen att vi skulle kunna skapa bra möten i Gävle. Men vi är fortfarande intresserade och vill gärna fortsätta diskussionen med kommunen, säger hon.

Läs mer: Rolig och enkel integration – matchar ihop nya vänner från olika länder