Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Könberg diskuterade nedlagt projekt

SANDVIKENVarför fick inte FINSAM-projektet fortsätta i Sandviken?Den frågan ställer sig folkpartiets Bo Könberg.

Annons
Samarbetsprojektet mellan försäkringskassa och landsting minskade kostnaderna för sjukskrivningarna kraftigt under 1990-talet. Trots det fick projektet inte fortsatt stöd.
När Bo Könberg var sjukvårdsminister mellan 1991-1994 la han propositionen som la grunden till den finansiella samordningen, FINSAM.
Projektet gick ut på att sjukvården och försäkringskassan gemensamt arbetade för att sätta in rehabliteringsåtgärder i ett tidigt stadium. På så sätt skulle sjukfallen minska, i synnerhet de långa sjukskrivningarna.
Projektet provades i fem försöksområden i landet varav västra Gästrikland - Sandviken, Hofors, Ockelbo - var ett. Och just här blev projektet en stor framgång, hävdar Kenneth Hillborg som var försäkringskassans projektledare.
- Vi minskade sjukförsäkringskostnaderna med 104 miljoner kronor under åren 1993-1997.
Kenneth Hillborg fanns på tisdagen på plats vid Hälsoinvest i Högbo för att berätta för Bo Könberg samt en del andra folkpartikandidater om projektet.
Den förre sjukvårdsministern tycker att det är synd att FINSAM inte fortsatte att drivas i någon större utsträckning efter 1994, när socialdemokraterna återigen kommit till makten.
Försöken i de fem provområdena gav fina resultat, menar han.
- Vi blev väldigt förvånade över att socialdemokraterna la försöksverksamheten i byrålådan, säger han men vill inte spekulera i orsakerna.
Däremot pekar han på att det finns ett behov av åtgärder mot sjukskrivningarna.
- Långtidssjukskrivningarna har blivit mer än dubbelt så många på fem år. Under ett år kostar det landet 100 miljarder kronor.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se