Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konceptet har tagit branschen med storm – nu har Torsåkers möbeltrio nya projekt på gång

SOMMARSTAFETTEN. Allting blir till inom en fem mils radie – ett koncept som har tagit möbelmakarna på Lith Lith Lundin ut i världen. Nu väntar nya projekt, bland annat svampmycel som bindmassa, egentillverkat papper och lim gjort på hudar.

TV-klippet nedan: Se när Erik Lith visar upp vad trion nu arbetar med på möbeltillverkaren Lith Lith Lundin.

I slutet av en liten grusväg utanför Torsåker tornar det pittoreska högkvarteret upp sig. På gården, som nu är inne på sin femte generation Lith, står trädet som utgör centrum i den magiska cirkeln som har lagt grunden för trion på möbeltillverkarna på Lith Lith Lundin.

Konceptet är enkelt – desto svårare att genomföra. Allt material som används till produkterna måste ha växt, inhämtats och bearbetat inom fem mils radie från trädet.

– Vi använder oss av materialbaserad design, det vill säga att vi utgår från materialet och vill maximera det. Det blir materialet som berättar för oss vad man kan göra med det, en omvänd process jämfört med många andra tillverkare, säger möbeldesignern Erik Lith.

Tillsammans med brorsan Martin Lith och Hannes Lundin har han drivit Lith Lith Lundin i fyra år – från ett examensprojekt till en internationellt erkänd möbelmakare som har ställt ut runt om i världen.

– Jag fick en liten livskris när jag i 20-årsåldern bröt benet på fotbollsplan. Jag funderade på vad jag ville göra och utbildade mig till designer. Under examensarbetet med Hannes jobbade vi fram den här mallen med en fem mils radie, som senare användes på gården, säger Erik Lith.

Inne i det stora gårdshuset fungerar entréplan som kontor med intilliggande experimentverkstad. Här står linoljan på solblekning jämte modeller och delar av projekt som i framtiden ska bli nästa stora grej – bland dem egentillverkat papper, lim gjort på hud. och svampmycel som bindmassa.

– Vi vet inte riktigt vad det ska bli, men möjligheterna är oändliga. Mycelet bryter ned trä och blir väldigt hårt och stabilt, till skillnad från trä är det lika starkt i alla led. Man kan tänka sig att ha det att gjuta med eller använda i en 3D-skrivare, säger Erik Lith.

Vissa skapelser är resultat av nyfikenhet på materialet, medan mycket tillverkas efter äldre hantverkstekniker. Bland annat har trion byggt en mindre kimröksmaskin efter en ritning från 1600-talet. I den eldas tjärstubbar som, efter att röken har gått genom flera rum i skorstenen, blir till fint kolpuder och kan tillsammans med linolja och äggoljetempera användas som målarfärg.

– Det finns tekniker, ofta handburna, som har funnits med oss i flera hundra år som sakta håller på att dö ut. Det är problem som man borde lägga större vikt vid, produkterna som gjordes med de här teknikerna kanske inte behövs i dagens samhälle men teknikerna kan vara svinbra. Det är oerhört dumt att de ska gå förlorade, säger Erik Lith.

Alla produkter som nu finns att köpa brännmärks med unik kod som gör det möjligt att spåra varifrån materialet kommer och hur processerna har gått till. Det innebär att man på en karta kan se vilken tall som har blivit ett bord, var kossorna som lädret kommer ifrån har betat och slaktats och var linoljan är sådd och skördad.

– Vi vill inte säga att produkterna är dyra, vi tycker att det är annat på marknaden som är för billigt. Någonstans är det någonting som måste betala, om det är naturen eller arbetare som inte har det bra, säger Erik Lith, tar en sipp på kaffet, och fortsätter:

– Vi vill tydliga varför de här produkterna kostar mer. Vi laddar produkten med olika värden, den ska berätta en historia, den ska andas den här platsen. Det är superviktigt att det finns en story, det är värdelöst när det inte finns.

Det märks tydligt, såväl i produktkatalogen som i Erik Liths engagemang under intervjun, att hållbarhet och materialmaximering är något som trion brinner för.

– Det är superviktigt, mänskligheten har målat in sig i ett hörn. Det är alla människors skyldighet att leva hållbart och konsumenter måste börja ställa högre krav. Man ska vara jävligt medveten om vad man köper och vilka värden produkten har, vad man handlar och hur det har producerats. Alltså ställa sig frågan om varför något är billigt.

Erik Lith

Åder: 32 år

Familj: Flickvän

Bor: På gården i Torsåker, som numera bara brukar kallas Liths.

Gör: Möbeldesigner

Sociala medier: Lith Lith Lundin finns Facebook, Instagram och Twitter.

Mitt smultronställe: En fäbod en bit bort som hör till gården.

Stafettpinnen skickas vidare till: Mika Oskarson Kindstrand, ledningskoordinator och producent på Folkteatern i Gävleborg.