Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrens om sopförbränning

GÄVLE
Planerna på att bränna sopor, som Gävle Energi presenterade på måndagen, kommer inte att gå igenom utan att möta motstånd.

- Jag tycker absolut inte att vi ska konkurrera med Uppsala om att bränna sopor, säger Bodil Ceballos, oppositionsråd för miljöpartiet, som varit motståndare till sopförbränning så länge som frågan har diskuterats i Gävle.
- Förbränningstekniken har visserligen blivit bättre, men vårt motstånd står fast. Problemet är att när man bygger ut sopförbränningskapaciteten så cementerar man behovet av att se sopor som en resurs, när målet måste vara att få så lite sopor som möjligt, säger hon.

Ny avfallspanna
De planer som Gävle Energi har innebär att den nuvarande biobränslepannan kompletteras med en ny avfallspanna. Båda pannorna ska samtidigt förses med elturbiner.
Investeringen på en halv miljard blir lönsam om man satsar på avfall som bränsle. På så sätt får man både betalt för att ta emot soporna, och för den värme och el man sedan producerar.
De beräkningar man hittills har gjort innebär att man skulle förbränna 100 000 ton avfall om året. Det är betydligt mer än den mängd brännbart hushållsavfall som produceras i regionen varje år. Den uppgår till cirka 32 000 ton.

Import av sopor?
- Mest räknar vi med att elda industriavfall, allt från fiberslam till papper och plastfraktioner från industrin till träavfall. Blir det brist på industriavfall kan man elda en avfallspanna med vanligt biobränsle också. En avfallspanna är mer flexibel än en biobränslepanna, säger Mats Strömberg, projektledare på Gävle Energi.
- Vi har inte baserat förslaget på att vi ska importera avfall, säger han.

Industriavfall
Hur stora mängder brännbart industriavfall som finns i regionen är det ingen som vet, eftersom ingen myndighet har ansvar för industriavfallet. Men mängderna är mycket stora. När Inger Lindbäck, i dag miljöansvarig på Gävle Energi, inventerade avfall på 1990-talet fanns det uppskattningsvis tio gånger mer industrisopor än hushållsavfall.
På Forsbackatippen hanteras en del industriavfall:
- Uppskattningsvis passerar 55 000 ton brännbart industriavfall här. Men det finns mycket mer som aldrig kommer hit, säger Per Olsson, driftsledare på Forsbackatippen.
- Jag tror inte att Gävle Energi tar till i överkant om man vill bränna 100 000 ton sopor, säger han.
Planerna på att bränna soporna kommer inte att krocka med planerna på att kompostera hushållssopor, försäkrar Lars-Åke Skjöld, förbundsdirektör i Gästrike Återvinnare, som har ansvaret för insamlingen av alla hushållssopor i Gästrikland och Älvkarleby.
- Vi kommer att börja med insamling av komposterbart avfall nästa år i en liten del av området, säger han.
Det saknas fortfarande ett formellt beslut om att bygga en komposteringsanläggning vid Forsbackatippen, men det beror inte på att investeringen är i frågasatt. I stället undersöks om utbyggnaden av kompostanläggningen kan ske etappvis.
- Problemet är att de insamlade volymerna är så små i början. Men jag hoppas det blir ett beslut under hösten, säger han.

80 procent i Uppsala
I dag bränns 80 procent av Gästrikeregionens hushållssopor i Uppsala och Bollnäs där det finns avfallsanläggningar. Anläggningen i Uppsala håller på att byggas ut för en kostnad av en miljard, och Vattenfall, som äger anläggningen, har räknat med Gästrikesoporna även i framtiden. Men kontraktet med Uppsala går ut 2008, samma år som Gävle Energi hoppas bli klar med sin panna.
- För vår del skulle det vara en fördel ur miljösynpunkt om vi kunde bränna avfallet i Gävle eftersom vi skulle slippa transporterna då. Men det förutsätter att Gävle Energi kan erbjuda ett konkurrenskraftigt pris, säger Lars-Åke Skjöld.

Ingen konkurrens förr
- Tidigare har det inte funnits priskonkurrens i avfallsbranschen men det är väldigt stora förändringar på gång nu, säger han.
Medan miljöpartiet har principiella invändningar mot idén att elda sopor i Gävle, sätter de borgerliga partierna de största frågetecknen vid finansieringen.
- Jag tycker att det är ett bra alternativ att ta hand om sopor. Men även om det är lönsamt har kommunen inte råd med en sådan investering. Det förutsätter nog att man tar in en delägare i Gävle Energi, säger oppositionsrådet Björn Frankson, m.
- Vi är osäkra på om det finns tillräckliga mängder med avfall för en sådan här investering, men vi tycker att det är ett sämre alternativ att transportera dem till Uppsala. Det ryms ju inte i kommunens investeringsram nu, men Gävle Energi har ju en lång tidsplan, säger oppositionsrådet Kenth Löfgren, fp.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se