Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrens på spåret!

Jan-Evert Rådhström, M, vice ordförande i riksdagens trafikutskott, m.fl.,

Riksdagen har fattat beslut om att avskaffa SJ AB:s ensamrätt på att bedriva kommersiell järnvägstrafik. Varför genomförs detta? Järnvägen har en mycket viktig roll i transportsystemet och det måste fungera. Resenärerna har sedan lång tid tillbaka haft synpunkter på allt från förseningar, indragna tågstopp och slitna vagnar. Det har blivit bättre, men järnvägen kan mer! Fokus måste ligga på resenärerna och detta uppnås bäst när fler aktörer konkurrerar om kunderna!

Det finns ingen aktör som kommer att vinna kunderna genom slitna vagnar och ständiga förseningar. En del av problemen kan förklaras med statens bristfälliga hantering av infrastrukturen, men inte allt. För att komma tillrätta med bl.a. förseningsproblematiken genomför Alliansen en satsning på att öka kapaciteten i de tre storstadsregionerna. Samtidigt har operatörerna satt igång egna åtgärdsprogram.

Satsningen kommer att ge effekter över hela landet. En störning i Stockholm sprider sig snabbt ut i spårsystemet där resultatet kan bli en missad anslutning eller ett missat möte. Vi måste komma tillrätta med förseningsproblematiken och kapacitetsbristen och därför genomför Alliansen en mycket stor satsning på järnväg. Resurserna har ökat för järnvägsinfrastrukturen och idag överstiger de med råge de rödgrönas tidigare åtgärder. De rödgröna bara lovar, Alliansen levererar.

Tillsammans kommer dessa åtgärder att ge en injektion i järnvägstransportsystemet för ett ökat resande och fler godstransporter på järnväg. För Alliansen är det centrala ett transportsystem som sätter människan och miljön i centrum och skapar goda förutsättningar för tillväxt och företagande i hela landet.

Det är äntligen tid för en politik om tror på och i verkligheten gör någott handgripligt för att vi skall få hållbara transporter för hela landet.

Jan-Evert Rådhström, M, vice ordförande i riksdagens trafikutskott

Oskar Öholm, M, riksdagsledamot

Lisbeth Grönfeldt, M, riksdagsledamot

Bergman, M, riksdagsledamot

Eliza Roszkowska Öberg, M, riksdagsledamot

Sten Bergheden, M, riksdagsledamot

Malin Löfsjögård, M suppleant

Mahmood Fahmi, M, suppleant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel