Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrenter under samma plåttak

Två plåtföretag etablerar sig under samma tak i Gävle.
Konkurrensen blir förstås stenhård.
– Inte alls, vi samarbetar med varandra, säger Peter Wilhelm, delägare i ena företaget.

Annons

Handelsstål och Profilplåt har tidigare bott grannar i Sundsvall. Nu expanderar företagen sina verksamheter och flyttar in i samma lokaler på Upplandsgatan i Gävle.

Och det är inte fråga om några pyttesmå företag. Handelsstål hade 24 miljoner i omsättning i fjol, Profilplåt 30 miljoner.

Strider med näbbar och klor om marknadsandelar är dock inte att vänta eftersom företagen är verksamma inom olika områden i stålbranschen. Handelstål är mer inriktat på råvaror som armeringar, rör och aluminium medan Profilplåt tillverkar och säljer allt som har med tak att göra.

– Vi samarbetar och har gemensamma kunder. Om någon behöver ett tak kontaktar han Profilplåt och behöver han en balk vänder han sig till oss, säger Peter Wilhelm, delägare i Handelsstål.

Redan i fjol bestämde de sig för att utöka sina rörelser och valde Gävle främst för att staden till storlek och invånartal påminner om Sundsvall.

– Men här finns också många företag som använder sig av stål och som saknar det vi har att erbjuda, säger Robert Johansson, delägare i Profilplåt.

Den stora frågan är förstås hur de törs expandera under så här svåra ekonomiska tider.

– Krisen gjorde att vi kände att vi måste agera på något sätt. Vi räknar inte med några stordåd de första åren. Lokalen här i Gävle blir en filial som moderbolaget i Sundsvall får stödja finansiellt i början, säger Peter Wilhelm.

Det är första gången som Handelsstål expanderar sin verksamhet utanför Sundsvall. Men att stanna vid Gävle har Peter Wilhelm inga planer på.

– Från Sundsvall till Gävle är det 23 mil. Däremellan finns många intressanta städer för oss.

Peter Wilhelm tänker tillbringa gott om tid i den nya filialen. Robert Johansson inte lika mycket. Bägge företagen kommer till att börja med att bara ha en anställd i Gävle. Men räknar med att ganska snart utöka manskapet.

– Resultaten får bestämma hur många vi anställer i Gävle så småningom, säger båda två.