Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrenter under samma plåttak

Två plåtföretag etablerar sig under samma tak i Gävle.
Konkurrensen blir förstås stenhård.
– Inte alls, vi samarbetar med varandra, säger Peter Wilhelm, delägare i ena företaget.

Handelsstål och Profilplåt har tidigare bott grannar i Sundsvall. Nu expanderar företagen sina verksamheter och flyttar in i samma lokaler på Upplandsgatan i Gävle.

Och det är inte fråga om några pyttesmå företag. Handelsstål hade 24 miljoner i omsättning i fjol, Profilplåt 30 miljoner.

Strider med näbbar och klor om marknadsandelar är dock inte att vänta eftersom företagen är verksamma inom olika områden i stålbranschen. Handelstål är mer inriktat på råvaror som armeringar, rör och aluminium medan Profilplåt tillverkar och säljer allt som har med tak att göra.

– Vi samarbetar och har gemensamma kunder. Om någon behöver ett tak kontaktar han Profilplåt och behöver han en balk vänder han sig till oss, säger Peter Wilhelm, delägare i Handelsstål.

Redan i fjol bestämde de sig för att utöka sina rörelser och valde Gävle främst för att staden till storlek och invånartal påminner om Sundsvall.

– Men här finns också många företag som använder sig av stål och som saknar det vi har att erbjuda, säger Robert Johansson, delägare i Profilplåt.

Den stora frågan är förstås hur de törs expandera under så här svåra ekonomiska tider.

– Krisen gjorde att vi kände att vi måste agera på något sätt. Vi räknar inte med några stordåd de första åren. Lokalen här i Gävle blir en filial som moderbolaget i Sundsvall får stödja finansiellt i början, säger Peter Wilhelm.

Det är första gången som Handelsstål expanderar sin verksamhet utanför Sundsvall. Men att stanna vid Gävle har Peter Wilhelm inga planer på.

– Från Sundsvall till Gävle är det 23 mil. Däremellan finns många intressanta städer för oss.

Peter Wilhelm tänker tillbringa gott om tid i den nya filialen. Robert Johansson inte lika mycket. Bägge företagen kommer till att börja med att bara ha en anställd i Gävle. Men räknar med att ganska snart utöka manskapet.

– Resultaten får bestämma hur många vi anställer i Gävle så småningom, säger båda två.