Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkursen ett faktum för svampodlingen

BODÅSDet gick inte att rädda Bodås Svamp undan en konkurs. Ägarnas vilja att göra en mjuk avslutning höll inte och därför begärdes bolaget i konkurs häromveckan. Målet är ändå att de som har fordringar i stort ska kunna få sina pengar, uppger styrelseordförande Lars Tjernström.

Annons
Avstädat
- De sista skördarna blev tyvärr inte vad vi hoppades, säger han.
Nu är allt arbete avslutat och hela svampodlingen avstädad.
Orsaken till att Bodås Svamp inte längre kunde klara sig är som GD tidigare berättat både en hårdnande konkurrens från utländska svampproducenter och problem med komposten. Utbytet har inte varit tillräckligt stort vilket gjort plockningen mindre lönsam.
En diskussion pågår om framtiden för svampgruvan. Bland de idéer som finns är fortsatta odlingar av någon grönsak, men Lars Tjernström skulle gärna se en åretrunt anläggning för skidåkning i den tomma gruvan.
För Hofors kommun innebär nedläggningen både förlorade arbetstillfällen och att ett av de stora turistmålen i kommunen försvinner. Årligen har svampodlingen besökts av mellan 3 000-5 000 besökare.
ULF GRANSTRÖM