Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konspiration bakom skolflytt?

SANDVIKEN
Sandbacka skola ska läggas ner eftersom kommunen har hittat bättre hyresgäster till Montessoriskolans lokaler på Södra Hyttgatan.

Därför flyttar man in Montessoriskolan i Sandbacka skola.
Förlorare: Föräldrar och barn på Sandbacka skola som får en otrygg skolväg till Murgårdsskolan eller Västanbyn.

Egen utredning
Det här är enligt föräldragruppen Rädda Sandbacka skola den "konspiration" som de avslöjat i sin egen undersökning av fallet:
En utredning på 25 sidor som de själva hävdar "slår hål på kommunens konsekvensanalys i varje punkt".
Men är det sant?
- Absolut inte, säger kommunalrådet Stefan Hedin.
Enligt honom är Montessoriskolan ett förslag som kommit upp när det gäller att hitta en alternativ användning för lokalerna.
Men det har inte med dem att göra att just Sandbacka skola ska stängas.
- Ren lögn, svarar Urban Johansson, en av initiativtagarna till den utredning som föräldragruppen själva gjort om ärendet.

Nyckeln
Han är övertygad om att just Montessoriskolans lokaler är nyckeln till allt.
Beviset, enligt honom, är att Montessoriskolan inte alls vill flytta från de lokaler de har kontrakt på till 2006.
Att det är så bekräftas av Montessoriskolans rektor Nils-Erik Johansson.
Han förklarar att han mer eller mindre tvingats att tacka ja till att flytta till Sandbacka.
- Vi har bra lokaler, och vill verkligen vara kvar här. Att vi blev erbjudna Sandbacka var en stor överraskning för oss, säger han.
Han känner sig utsatt, och förklarar att både lärare och elever blir trakasserade på grund av det som händer. Han vill betona att Montessoriskolan bara blivit en bricka i ett spel.
- Det här känns inte alls roligt. Det vore bra om kommunledningen gick ut och tydligt sa ifrån att det här inte har något med oss att göra, säger Nils-Erik Johansson.
Från kommunens sida är det tekniska chefen Nils Nordenskiöld som har stått för diskussionerna med Montessoriskolan. Och hans förklaring är att skolans lokaler har för dålig ljudisolering.
- Problemet är att vi tror att de kommer att bli störda av busstrafiken när nya resecentrum blir klart. Enligt alla konstiga regler har de nämligen rätt att klaga och få lokalerna åtgärdade, och det skulle bli dyrt för kommunen. Därför tror vi att det är bättre för dem att flytta, säger han.
Att det skulle bero på att man redan har en ny hyresgäst förnekar han bestämt.
- Nej, det har aldrig varit någon diskussion om något sånt.
- Det finns inga illvilliga planer i det här, det garanterar jag, säger han.
Urban Johansson i föräldragruppen är dock fortfarande övertygad om att de har rätt. De är offer i ett spel med deras barns skola som insats.
- Vi tror att det har gått till så här, säger han.
Föräldragruppen lämnar i dag in sin undersökning som ett remissyttrande till kommunen. Den kommer därmed att vara en av de faktorer som kommunfullmäktige ska ta hänsyn till när de beslutar om Sandbacka skolas framtid den 1 december.

MAGNUS LUNDQUIST