Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Könsrollsfars fallerar

Reese Witherspoon och Sofia Vergara axlar traditionellt manliga roller i komedin "Hot pursuit". Men det är ändå deras utseenden som står i centrum.

En polis får i uppgift att transportera en brottsling eller ett vittne, med dråpligt kaos och oväntad vänskap som följd. Denna välanvända komedipremiss har vi sett i filmer som "Midnight run", "48 timmar" och många fler. Att båda huvudrollerna spelas av kvinnor är dock lika ovanligt som realistiska romantiska komedier.

Så kanske är nya "Hot pursuit" ett tecken på att Hollywood har börjat tänka nytt. Reese Witherspoon spelar polisen Cooper som får i uppgift att (tillsammans med en manlig kollega) föra ett nyckelvittne och hans fru Daniella (Sofia Vergara) till rättssalen. Men komplikationer uppstår och Cooper måste ensam eskortera den minst sagt motvilliga Daniella, med såväl knarkskurkar som korrupta poliser i hälarna.

Witherspoon gör en intressant figur av Cooper: en manisk regelryttare utan tillstymmelse till charm eller fåfänga. Sofia Vergara har en mer otacksam roll, som den gapiga latinan i tajta kläder – samma stereotyp som hon alltid får spela.

Kontrasterna dem emellan bäddar för komiska krockar, men också för en hel del sorgligheter. En stor del av dialogen går ut på att de båda kvinnorna rackar ner på varandras utseende. Främst är det Vergaras rollfigur som går loss på Coopers bristande kvinnlighet. Hon ser ut som en pojke, hon har mustasch, hon är liten och klen. Ett av skämten på Daniellas bekostnad är att hon i varje ny nyhetsbulletin har blivit fem år äldre (den efterlysta är en 50-årig kvinna).

Så även om kvinnorna släpps in på männens områden så är villkoren de samma som tidigare. Först när två tjejer har kommenterat varandras utseende i en och en halv timme kan de förenas i innerlig vänskap. Det hjälper bara lite att filmen innehåller ett ganska roligt skämt om mens.