Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst på hög nivå när Tobias målade världen

Allkonstnären Tobias Wassberg vill lyfta fram enkelhet med sitt bidrag i den regionala konsttävlingen Digital X. Men att med en GPS-mottagare och ett flygplan rita världsdelarna runt Sandviken visade sig bli allt annat än just enkelt.

Med rörelseregistrerande GPS-mottagare har de tävlande konstnärerna skapat mönster på kartor i en dator. Enkelt uttryckt har tävlingen gått ut på att måla en tavla med GPS-mottagaren som pensel och de digitala kartorna som målarduk genom att på valfritt sätt ta sig fram med mottagaren som registrerat penseldragen.

Tio konstnärer har representerat varsin kommun i regionen. Bidraget från Sandvikens kommun är signerat Tobias Wassberg som utgått från hemkommunens nya vision i sin skapandeprocess.

– ”I Sandviken är världen alltid närvarande”. Jag tyckte om enkelheten. Tänkte varför ska jag måla Sandviken över världen när jag kan måla världen över Sandviken, säger han.

I hans konstverk syns Sandviken centrerat på kartan med de i gult konturmålade världsdelarna flytandes runt omkring. En inte alltför avancerad bild vid första anblick. Men för att åstadkomma resultatet krävdes ett flygplan och en tålmodig pilot.

– Jag har alltid varit flygintresserad och gillar utmaningar i mitt skapande. Annorlunda tillvägagångssätt tror jag är ett bra sätt att sticka ut på bland alla konstnärer som vill slå sig fram i dag, säger Tobias Wassberg, som tänker använda pyroteknik som resurs i ett kommande projekt.

Med en flygkarta i den ena handen och GPS-mottagaren i den andra tog sig allkonstnären från Åttersta upp i luften. Sex flygningar behövdes för rutterna skulle registreras som konturerna till världsdelarna som skissats upp.

Piloten Paul Andersén vid Västra Gästrike flygklubb berättar att han skakade på huvudet när han först fick höra om idén.

– Men med lite korrigeringar i skissen trodde jag på det. Vi hoppade över de tväraste svängarna. Jag ville ju inte göra Tobias illamående, säger han.

Av just den anledningen har vissa av länderna fått lite annorlunda form i konstverket än i verkligheten konstaterar Tobias Wassberg.

– Stövelklacken på Italien var omöjlig att få till. Nu ser det mer ut som en socka. Och första försöket på Storbritannien resulterade i en jordnöt, säger han och skrattar.

Tobias Wassberg har redan nya idéer om hur han skulle kunna använda flygplan fler gånger i sitt skapande.

– En rondell fylld med en meter diameterstora näckrosor i plast skulle uppifrån sett kunna ge känslan av en näckrosdamm. Det skulle jag vilja göra. Men jag får nog prata med piloten om det först, säger Tobias Wassberg.

Fotnot: Anna Abrahamsson från Gävle vann juryns pris i Digital X-tävlingen och Hofors-trion Johanna Fröjd, Veroniqa Perzon och Pia De Veen tog hem folkets pris knappt före just Tobias Wassberg