Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst på kryckor

KONST: GD Kultur ser Maria Lewis utställning som visas på Gävle sjukhus.

Annons

Inte kan man ana att Maria Lewis utställning ”Konvalescens” har rötterna i en depression. Den präglas snarare av leklust och sprittande energi.

Men så är det, konstnären Maria Lewis befann sig i en djup depression, med sinande skaparlust, när ännu en olycka kom i form av ett benbrott i foten. Olyckan visade sig dock ge en utväg ur depressionen. Som konvalescent i sängen fick hon tid att hitta tillbaka till konsten och lusten att skapa igen, ”det fanns tid att tänka och ompröva och att kapitulera inför omständigheterna”.

En gestalt med kryckor dominerar de fotokollage som Maria Lewis visar på Galleri Elixir. Skadad, ja, men otroligt aktiv. Hon sparkar och krumbuktar, slår och bråkar. Tankarna går till en tv-spelsfigur som Super Mario, som om hennes konstfigur när som helst kan ge sig i tvekamp med pixliga troll.

Kryckorna ger stöd – men de kan också användas som ett spetsigt vapen.

En viss superhjälteestetik har bilderna också, nästan så att man vill skriva dit ett ”KABOOM” som i den gamla Batman-serien. Eller varför inte manga, som hennes svarta hår och dräkt associerar till.

Kryckorna ger stöd – men de kan också användas som ett spetsigt vapen.

Allt gjort med humor, i synnerhet när den konvalescenta superhjälten ligger med rumpan i betraktarens ansikte.

Bilderna växlar mellan att visa henne ensam med versioner där hon visas i flera poser. De senare är mer lyckade och påminner om klippdockans välbekanta form. Maria Lewis visar även ett antal cirkelformade verk, med foton på allt från benknotor till depressionsmedicin.

”Konvalescens” är en utställning som leker med föreställningar kring vem som är stark och vem som är svag. Om att hitta ny styrka i sin svaghet. Och ännu ett exempel på hur Galleri Elixirs udda läge i hjärtat av Gävle sjukhus inspirerar konstnärer till konst om kroppar och själar som har gått sönder.

KONST

Maria Lewis

”Konvalescens”

Galleri Elixir, Gävle sjukhus

Utställningen pågår 4/2–24/2

Annons