Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst på rundtur visar upp sig

SANDVIKEN
GästrikeKonst har i år lockat 41 konstnärer och konsthantverkare.

- Det är rekord, 16 fler än förra året, säger Jan Lövkvist, ordförande i stiftelsen Gästrike Konst. Vi hoppas att påskvernissagen i västra Gästrikland ska locka närmare 20 000 besökare.

Tredje året
Det blir tredje året som GästrikeKonst arrangeras. Intresset har hela tiden varit stigande från 25 konstnärer första året och 6 000 besökare.
- Årets motto är de fem sinnena, fortsätter Lövkvist. Det är nyttigt att aktivera sinnena och här har konsten onekligen en stor betydelse.
Allt började när Rotary hade en träff på Högbo Brukshotell 1999. Då fanns det sju konstnärer som ställde ut och det blev så positiva signaler att det beslutades om att göra något riktigt av det. Resultatet blev Gästrike Konst.

Åtta platser

I år kommer det att finnas utställare på åtta platser i västra Gästrikland. Det är i Ockelbo, Åmot, Högbo bruk, Sandviken, Gästrike-Hammarby, Hofors, Torsåker och Österfärnebo. Här finns det också möjligheter att besök utställarna i deras ateljeer.
- Men det finns också flera utställare som i dag bor utanför Gästrikland, men de vill naturligtvis komma hem och vara med på det här, förklarar Jan Lövkvist.
Bland utställarna märks rutinerade namn som Lars Westerman, Esa Toivonen, Egil Thorell, Jan Annerborn, Tord Larsson, Majlis Alm, Cina Autio, Carina Bodström, Elvy Drugge, Ninna Gunnarsson och Iris Santén.

Tulpanodling
Årets nyhet är att Lars Krantz på Wij trädgårdar i Ockelbo presenterar sitt trädgårdsprojekt. Lars Krantz kommer också att visa upp en unik tulpanodling.
Det blir också Lars Krantz som på långfredagen inviger utställningen i Högbo brukshotell På kvällstid kommer det att bjudas på musik. På långfredagen i Lars-Lars-gården i Österfärnebo, i Högbo kyrka på Påskdagen och i Torsåker kyrka och i Ockelbo kyrka på annandagen.
Precis som tidigare år kommer det att anordnas bussturer.
JÖRGEN LARSSON