Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkemi, ockultism & förföljelsemani

/

Nu kommer utställningen Inferno till Gävle. Ebba Pettersson går runt i en utställning som går i August Strindbergs fotspår i hans skaparkris i Paris.

Annons

Journalisten och poeten Anna Franklin besökte, tillsammans med konstnären Teymor Zarré, Frankrike. De gav sig ut på upptäcksfärd för att komma närmare Strindberg.

– Vad hände med honom på de där platserna, och vad händer med oss när vi besöker dem? Jag ville göra mer än att titta på hus och läste på mycket innan. Det blev en fantastisk resa, säger Anna Franklin.

Intrycken från Paris resulterade i en fotoutställning med bilder på platserna ur Inferno, från både förr och nu. De blandas med abstrakta fotografier av mörker, gnistor, rök och absint. Fokus i utställningen ligger på Strindbergs psykiska tillstånd.

– Han var ledsen och ensam efter sina skilsmässor, led av ångestattacker och förföljelsemani. Många har hävdat att han inte alls var galen, att det var ett experiment, medan jag själv tror att han verkligen var sjuk. Hur det verkligen låg till kan ingen veta, men det intresserar mig mycket, säger Anna Franklin.

Under utställningsperioden kommer hon att hålla ett föredrag i galleriet. I utställningen ingår också en performance där både Anna Franklin och Teymor Zarré medverkar.

– Han spelar rysk theremin, ett väldigt suggestivt instrument som passar perfekt till ockultism och det psykologiska temat. Jag läser dikter som jag skrivit med inspiration från Inferno, säger Anna Franklin.

De två har påbörjat arbetet med en bok som ska ha samma tema som utställningen.

– Man ska kunna ha med den i fickan och besöka Strindbergs platser i Paris, det skulle vara kul, säger Anna Franklin.

Ebba Pettersson

Mer läsning

Annons