Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en helt vanlig dag

/
  • Teheran, Iran. 12.37. Kvinnorna är på väg hem efter att ha handlat. Trappan förbinder ett bostadskvarter med ett bostadsområde.
  • Napies, Florida. 13.17. Min far stretchar hemma hos min farmor i ett seniorboende.
  • Iowa City, USA. 11.45. Det här är en provisorisk strömbrytare sedan jag började på kontoret 2001. Jag jobbar med en del konstiga typer.
  • Dhaka, Bangladesh. 10.47. Rahela har fått svår astma av sitt arbete.
  • Las Vegas USA 19.37. Platsen var full av turister som var ute och njöt av kvällen, i myllret såg jag dessa olyckliga ansikten.
  • Örebro, Sverige. 04.59. Jag vill visa hur det ser ut tidigt på morgonen. Tyst och stilla. Människorna i husen väntar på morgontidningen.

Fotografen Lasse Halvarsson tar sig igenom tusentals bilder under ett enda dygn i världen.

Annons

Idén är väl inte helt ny. I min bokhylla står två gamla fotoböcker ”The Family of Man” och ”The Family of Children”. Bilder från hela världen insamlade och sammanställda till böcker.

Nu har förlaget Max Ström med gamle skärgårdsfotografen Jeppe Wikström som Creative Director tagit i så att det knakar. Man bad folk över hela världen att dokumentera en vardag – nämligen den 15 maj 2012.

Det var 63 294 personer som gav sig ut i 190 länder med kameran den dagen och natten. Det kom in 100 000 bilder. Tusen bilder kom med i boken. Desmond Tutu skrev inledningsorden. Han säger att fotografiet är ett fantastiskt redskap för kommunikation, som förmår överbygga de hinder som kan utgöras av språk, kultur, kön eller ålder.

Hur blev då den över två kilo tunga boken. Ja, det är ingen bok man lägger omkull sig med i sängen och kollar bilder. Man får brottas med den i bästa favoritfåtöljen.

Varje bild har en föredömligt bra bildtext, alla bildtexter börjar med var, sedan vilket land och vilket klockslag bilderna är tagna.

Sen orkar man inte ta till sig hela bokens bildflöde på lite över 500 sidor på en gång. Man får helt enkelt dela upp den. Ge den en stund då och då. Då funkar det.

I förordet skriver Jan Eliasson. Ett historiskt dokument men också en omtumlande skildring av livet på jorden en helt vanlig dag.

En tung bok!

Mer läsning

Annons