Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Be cool in Sandviken!

/

Det ligger en air av coolhet över Sandvikens Konsthall. 20-talet kvinnor till konstnärer drar över väggarna, olika i uttryck, men ändå samlade.

Annons

Det är A.I.R. Gallery, legendariskt feministgalleri i New York, grundat 1972 och det första konstnärsdrivna galleriet för kvinnor i USA, som gör den äran att gästa, ett konstnärsutbyte, eller snarare utställningsutbyte, och på initiativ av Annika Erixån, energisk konstnär som ställt ut over there.

Till Sandvikens Konsthall har de 20 amerikanska kvinnorna bara tagit fraktbara verk, annars är de flesta av galleriets medlemmar skulptörer berättar de, Daria Dorosh och Nancy Storrow, två av grundarna som följt med verken i hamn. De pratar ”Do-it-Yoruself”-rörelse, vågar se på konsten som ”selfrevelation” och är mycket inspirerande att prata med.

– När vi började ansågs hantverket som ”useful”, medan konsten var ”useless”, säger Daria Dorosh.

Jag undrar hur det är i dag där man samlas under devisen ”Traces of Reality”, spår av verklighet, kanske, ett lika universellt som personligt ämne. Jag tar med mig vännen/konstnären Tony som har sin grund i streetart och vi går omkring och enas om att vi båda hade väntat oss mer feministiskt sprängstoff, lite fördomsfullt så där. I stället bjuds vi nästan in i de enskilda verken. Längst stannar vi framför de informella verken av Nancy Lasar, Sylvia Netzers underbara röda bläck och Barbara Siegels lika utsökta som ”köttiga” teckningar eller porträtt av olika stenexemplar (!), pillergöra som påminner om teckningar i gamla anatomiböcker därtill fantastiskt hängda på knappnålar. Tuffast är Louise McCagg med sitt verk ”Altered States” fullt av udd. Tony saknar Sigrid Burton som bara visas i NY.

Plockat ur alla dessa verk som fyller, ja uppfyller Sandvikens konsthall. Cool A.I.R, liksom.

Fotnot: Samtidigt med utställningen i Sandviken ställer 20 kvinnliga konstnärer ut på A.I.R. Gallery, Brooklyn, New York, t o m 16 juli.

Mer läsning

Annons