Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra [krig]at!

/

Jag är på väg in i Mellanvärlden, gränser passeras. På golvet svart gaffatejp som inringar mina fötter till jag inser att den, tejpen, bara är till för elsladden. Det som jag trodde var en gräns visar sig bara vara en markör.

Annons

Men jag snubblar nästan ändå, och blir sittande.

Inför, nej, inuti Sandviksduon [krig]:s bild och ljudbild, ”installation” fast jag inte gillar ordet.

De fyller hela lilla rummet på Galaxen, Karin Bäckström och Jon Perman, och ändå inte, för detta växande verk finns där i egenskap av sig självt, inte i relation till rummet, egentligen – gränser snarare suddas ut!

Audiovisuellt eller visuaudioellt, det är frågan.

Projicerad framför mig dansaren med dansarens vanliga attribut, armar och ben som följsamt sträcker sig eller vevar loss, vare sig världsfrånvänt i slow motion eller i början av en technoflört.

I fonden den upphängda Staden, huskropparna fästa som av Kasper(dockan) själv, trådar som faller över tallriset, strödda barr som plockats av pinnsmala stammar likt benen ur fisken, här blir de pelare from hell i den nakna skogen. Kulisser, tänker jag om Staden som i möjlighet och överraskning, snyggjorda kulisser, höga, högre, högsta höghus, påhäng: Vitkrispiga paraboler näst hatgrå cement.

Kittet mellan Nakenskogen och Staden ut i Mellanvärlden, är dansaren, ibland lyhörd som en älva, ibland blind som en shaman.

Hon blir vår Vergilius ur våtmarken, vägledaren över gränserna, men helvetet lurar inte för Mellanvärlden skulle ha kunnat känts fabricerad, poetisk och jävlig, men det här är inte bara design det är genomtänkt, återhållet, tilltalande – rytmiskt och meditativt – som musiken som plötsligt kommer nerifrån mina fötter! Wow!

Som ett reservat, en frizon mellan betong och paraboler står tallskogen stålblå.

Det är en fantastisk fin Mellanvärld [krig] presenterar för oss. Eller som ”Daniel” skrivit i gästboken: ”Bra [krig]at som vanligt!”.

Det är bara att hålla med och invänta nästa konflikt.

Mer läsning

Annons